Reiniciaran les obres de la Casa de les Tres Cultures després de trobar restes romanes

El projecte s’ha replantejat en localitzar aquesta troballa i per dificultats en el sòl. El centre preveu un pas soterrat que servirà per unir els Jardins del Príncep amb el call jueu

08 diciembre 2019 11:20 | Actualizado a 08 diciembre 2019 17:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres de la Casa de les Tres Cultures de Tortosa, a una part de l’antic Balneari d’en Porcar, a tocar del call jueu de la ciutat, van iniciar-se l’agost del 2018, però el projecte s’ha posat en pausa des de fa uns mesos per les troballes d’un antic enterrament romà.

«S’hi han trobat unes restes d’enterraments romans, i això va paral·litzar l’obra al seu moment per veure com s’actuava», explica l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. «També es van trobar dificultats en el sòl, molt afectat per l’aigua, de forma que s’han replantejat els treballs també per aquest motiu».

Així, ara, donada la importància de les troballes, el Departament de Cultura retirarà aquestes restes òssies romanes, i tot seguit podran continuar els treballs del futur equipament.

El govern de Tortosa va presentar fa pocs dies un pressupost per al 2020 marcadament cultural. Així, continuen els projectes que es van posar en marxa durant el 2019, com el Passeig de les Cultures al barri del Castell, la finalització de la plaça de la catedral, que afegeix la museïtzació de les restes arqueològiques, i la Casa de les Tres Cultures a l’antic balneari d’en Porcar.

Les obres de la plaça de la Catedral també s’han hagut de reformular per les dificultats que s’han trobat en el sòl, a més de ser una obra molt complexa en voler també respetar les troballes arqueològiques.

El projecte inicial de la Casa de les Tres Cultures preveu tirar a terra dues construccions en estat de ruïna i habilitar un centre d’interpretació i una plaça, on s’explicarà la convivència durant segles a la ciutat de les cultures cristiana, musulmana i jueva.

En aquest sentit, s’aprofitarà el material audiovisual que es va crear per a l’antic Centre d’Acollida Turística (CAT) de la Generalitat, que es va construir als Portals de Ciutat i que fa temps que va tancar portes.

L’entrada al Centre de les Tres Cultures serà en principi a través dels Jardins del Príncep, i comptarà amb una sortida directa al call jueu, per tal que els visitants puguin fer un recorregut posterior per aquesta part històrica de la ciutat.

El nou equipament s’ubicarà al pavelló número 9 de l’antic Balneari d’en Porcar, al barri de Remolins de la ciutat, que s’enderrocarà i es construirà un edifici de planta baixa i dues plantes pis, amb una superfície total construïda de 162,78 metres quadrats.

També s’enderroca una edificació existent, destinada a habitatge i magatzem. El projecte preveu la urbanització de l’entorn del nou equipament amb pavimentació i enjardinament.

A més a més, com a dada curiosa i particular, es preveu així mateix un pas soterrat que connecta amb la font del balneari i l’antic Manantial de l’Esperança amb una rampa i escales que connectaran amb la resta de l’àmbit de l’antic balneari.

Cal recordar que la creació de la Casa de les Tres Cultures ja era un compromís explicitat a l’anterior Pla d’Actuació Municipal del 2015-2019.

Per a les diverses actuacions a la ciutat en l’àmbit turístic i cultural, lel govern municipal ha explicat que es compta amb una ajuda al Foment Turístic de 400.000 euros i el FEDER d’1,8 milions.

La Casa de les Tres Cultures sumarà un important actiu turístic a la ciutat ja que permetrà enllaçar els Jardins del Príncep, per on accediran els turistes que arribaran al call jueu.

Unit amb la futura millora del barri del Castell i la finalització de l’esperada plaça de la Catedral de Tortosa, l’espai es postula com un atractiu per als visitants que vulguen conéixer millor la convivència de les tres cultures a la ciutat, a més de convertir-se en un itinerari més definit alhora de visitar també el call jueu i els Jardins del Príncep.

Comentarios
Multimedia Diari