Remunten les captures i el preu de l’angula aquesta campanya al delta de l’Ebre

L’Associació de Pescadors Professionals de Sant Jaume d’Enveja ha posat en marxa una cooperativa i una marca pròpia per millorar la comercialització d’aquest preuat producte

02 diciembre 2019 09:40 | Actualizado a 07 diciembre 2019 12:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els pescadors d’angula del delta de l’Ebre es troben immersos en una nova campanya: una activitat tradicional però molt acotada i regulada en tractar-se d’alevins de peix (anguila), que va del mes d’octubre al març. Després de dues campanyes amb uns resultats escassos, enguany hi ha optimisme entre els pescadors, arran de la recuperació de les captures i també de l’increment dels preus. Actualment, aquest preuat producte es paga al voltant dels 400 euros el quilo a la llotja de Deltebre, un 50 per cent més que l’any passat. El preu mitjà dels últims cinc anys ha estat de 250 euros.

Enguany es preveuen superar els 806 quilos pescats l’any passat al conjunt del Delta. Es tracta d’una xifra molt baixa, tot i que el mínim es va donar a la campanya 2017-2018, amb un total de només 613 quilos. Per contra, segons dades del Departament d’Agricultura, la campanya 16-17 es va arribar als 4.599 quilos, entre les quatre confraries i entitats que estan autoritzades per a la pesca de l’angula: les confraries Sant Pere i Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita, la Confraria de Deltebre i l’Associació de Pescadors de Sant Jaume d’Enveja. I és que es tracta d’una pesca molt condicionada pels factors ambientals. En aquest sentit, des del sector atribueixen el descens de captures, en part, a canvis en la gestió de l’entorn, com l’assecament dels camps durant l’hivern i els tractaments contra espècies invasores com el caragol poma.

Entre els pescadors professionals, els que conformen l’Associació de Sant Jaume d’Enveja han constituït recentment una cooperativa, per tal de millorar la comercialització del producte i treure’n una major rendibilitat.

De fet, ja han creat una marca pròpia en col·laboració de l’Ajuntament, ‘Angula de Sant Jaume d’Enveja’, amb l’objectiu de fer d’aquest producte un emblema d’aquest municipi del delta de l’Ebre.

Segons explica el secretari de l’entitat, Pascual Bertomeu, com l’associació és sense ànim de lucre, els pescadors no podien realitzar cap compra-venda, només portar-la a la llotja de Deltebre. Amb la creació de la cooperativa es podrà adquirir producte, guardar-lo i incidir així directament en la comercialització, especialment en els moments en els que el preu sigui baix.

Venda per internet

Així, preveuen tres canals de comercialització. L’habitual, la venda a majoristes, «en el que Angules Roset volem que continue sent el nostre principal client», apunta Bertomeu; la venda a establiments d’hosteleria i també la venda directa a particulars a través d’internet, amb lliurament en menys de 24 hores. A Sant Jaume confien que tot el projecte estigue ja operatiu a principis d’aquest 2020.

Repoblacions

En tractar-se d’un pesca especial d’alevins d’anguila, des de l’Administració es treballa conjuntament amb el sector per tal de dur a terme repoblacions als rius, durant els mesos de maig i juny.

Per a millorar la supervivència , es repobla amb anguilons de 1 a 3 grams (el pes de l’angula és de 0,3 grams). També, algun any, s’ha repoblat amb angula provinent de decomisos (0,3-0,6 g), segons detalla el Departament d’Agricultura.

La passada campanya es va iniciar un nou programa, finançat per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, de selecció, estudi i posterior alliberament d’anguila en estat pre-migrant de les pesqueres del delta de l’Ebre.

L’objectiu és que aquestes anguiles, que tenen una mida entre els 250 i els 2.000 grams, no vagin a fins comercials sinó que s’alliberin a la mar i puguin iniciar el seu viatge al Mar dels Sargassos, zona de reproducció d’aquesta espècie. L’any passat 728 exemplars, que suposaven un total de 465 quilos d’anguila, van ser alliberats amb aquest objectiu, segons dades de la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari