Restauren el retaule de Santa Anna de la Catedral

L’obra, del segle XVIII, havia cedit estructuralment pel lateral esquerra i estava en risc d’enfonsar-se. La restauració durarà tres anys

28 septiembre 2018 08:55 | Actualizado a 28 septiembre 2018 08:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquesta setmana s’ha desmuntat i traslladat al centre de Restauració de la Generalitat de Valldoreix el retaule de Santa Anna de la Catedral de Tortosa, que serà sotmès a una restauració integral. El retaule barroc del segle XVIII havia cedit estructuralment pel lateral esquerra i estava des de feia temps en risc de col·lapsar i enfonsar-se.

El conservador de béns culturals Voravit Roonthiva explica que aquest és un retaule de gran format tot de fusta policromada de color daurat, de l’etapa de l’últim barroc. Fa 9 metres d’alçada per 7 d’amplada, amb dos portes laterals. Es tracta d’un retaule monumental dedicat a Santa Anna, que apareix a la fornícula. Era un retaule factici, en el sentit que incloïa relleus d’altres retaules, amb peces de diferents autors.

esmuntar aquesta gran obra en 49 peces (incloent una calaixera de gran format que sembla que no pertanyia a l’original) ha costat tres dies, donades les seues dimensions. 

«El treball va començar primer amb una tasca de documentació i identificació, fotografiant-lo també per després poder montarlo correctament», ha detallat el restaurador. «El conjunt dels retaules de la Catedral de Tortosa és magnífic», ha destacat.

El retaule estava en risc de col·lapsar a causa de l’atac dels tèrmits, que havien afectat molt tota la fusta de l’obra. Amb la restauració també es dotarà el retaule de més reforçament i nous suports per a l’espai de la Catedral. Els treballs s’allargaran aproximadament tres anys.
Mossèn José Luis Arin, degà del Capítol de la Catedral de Tortosa i Vicari General del Bisbat, ha volgut agrair a la Diputació de Tarragona i la Generalitat el seu suport en aquesta restauració.

Retaule de l’altar major
Cal recordar també que el passat estiu el Bisbat de Tortosa va fer una neteja superficial de la pols del retaule de l’altar major de la Catedral, dedicat a la Mare de Déu de l’Estrella. Es va restaurar íntegrament fa 30 anys i des de llavors havia acumulat molta pols. Ara ja es troba en perfecte estat i es pot contemplar amb tot el seu esplendor.

Comentarios
Multimedia Diari