Revisen torres de tensió al Montsià per l’electrocució d’onze cigonyes

Els Agents Rurals controlen i demanen correccions en els punts més perillosos per a aquestes aus, que ara durant el mes d’agost fan el seu viatge migrador cap al nord d’Àfrica

24 agosto 2018 08:57 | Actualizado a 27 agosto 2018 10:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Agents Rurals estan revisant una trentena de torres de mitja tensió per l’electrocució i mort d’onze cigonyes aquest mes d’agost al Montsià. Els animals durant aquest mes estan fent la migració de tardor cap al sud de la Península i nord d’Àfrica. En la majoria de casos, provenen de centre Europa.

A les Terres de l’Ebre l’únic lloc on es crien cigonyes és a la Reserva de Sebes de Flix. Aquesta població ha anat creixent i de fet el passat mes de juny es va veure una parella establerta a una xemeneia de Móra d’Ebre. Les cigonyes són unes aus migradores, i només una petita part d’aquestes es queda a passar l’hivern a Catalunya. Precisament és en aquest viatge migrador que moltes d’elles s’han aturat al Baix Ebre i Montsià i on aquest estiu han mort més d’una desena electrocutades. 

«Passen en grans bàndols i de cara a la nit, quan veuen un lloc que té possibilitats d’alimentació com zones d’aigua o abocadors, baixen. En llocs més o menys plans i amb coberta vegetal baixa, les torres de tensió sobresurten molt, i els crida l’atenció per posar-s’hi i després baixar», explica el cap d’Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia.

El que pot passar és que si aquestes torres tenen unes característiques tècniques desfavorables, els animals poden morir electrocutats. Moltes d’aquestes torres tenen un pont superior, un cable que fa com un arc per la part alta. Per electrocutar-se, els animals han de tocar dos cables i, en haver diferència de potencial, el voltatge els passa per dins del cos. Sovint moren a l’acte, tot i que algunes queden ferides i els Agents Rurals les traslladen al centre de fauna del Canal Vell per recuperar-se. També pot passar que entre elles es passen el corrent si estan en contacte, en una cadena d’electrocució. 

«La majoria de les que s’electrocuten són les que migren en bàndols grans, de 20 o 50 cigonyes, però alguna també es possible que siga de Flix», detalla Garcia. «La veritat és que veure la imatge d’un grup de cigonyes mortes als peus d’una torre és molt trista». Dos de les cigonyes que han mort aquest agost havien estat anellades a Suïssa.

Per evitar aquests accidents, els Agents Rurals des del 2012 inspeccionen les línies de mitja tensió, que provoquen aquestes electrocucions, i on de fet hi ha una normativa que obliga les companyies elèctriques a aïllar-les o canviar les estructures. Entre les solucions per evitar que els animals morin hi ha la de folrar els conductors o eliminar els ponts superiors i que siguen inferiors. «Quan detectem aquestes torres perilloses, el que fem és comunicar-ho a la companyia elèctrica, que realitza a posteriori els canvis».

Els episodis de morts de cigonyes per electrocució més massius foren el 2015 i 2017, on van morir una cinquantena d’aus entre els dos anys. «Va passar al Mas de Barberans, perquè hi ha l’abocador a la vora, i Fecsa Endesa ja ha aïllat aquelless línies», detalla Garcia, que reconeix que la companyia està fent una bona faena i les torres més perilloses ja han sigut corregides. 

Les cigonyes són omnívores i mengen petits vertebrats com granotes, serps, ratolins o matèries vegetals. Sovint, utilitzen espais com campanas o xemeneies d’atalaies. Perquè hi haja electrocució i tocar dos parts de les torres, les aus han de tenir una certa grandària. Un 48% de les aus electrocutades són rapinyaires diürns, com àligues i voltors i ducs (nocturns). Les cigonyes com a espècie única és la que més s’electrocuta a tot Catalunya. Així, sobre el 35% de les aus electrocutades a Catalunya són cigonyes.

Per al cap d’Agents Rurals Miquel Àngel Garcia, si la població de Sebes va creixent, es pot esperar que en algun moment la població de cigonyes a l’Ebre s’expandeixi pel territori. «Totes les vores del riu Ebre amb els boscos de Ribera podrien ser bons, o fins i tot prop del Delta», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari