Riba-roja posa en pausa l’abocador fins a reunir-se amb la Generalitat

Ahir a la tarda es va celebrar el Consell d‘Alcaldes de la Ribera per abordar el futur projecte de residus industrials

05 enero 2019 15:22 | Actualizado a 05 enero 2019 15:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre es compromet a no fer cap nou pas en la tramitació del projecte d’abocador de residus industrials fins mantenir una reunió conjunta amb alcaldes, promotors i la Generalitat. Durant el Consell d’Alcaldes de la Ribera d’ahir a la tarda pel dipòsit de residus de Riba-roja d’Ebre, que ha aixecat un moviment contrari a la comarca, onze pobles dels catorze riberencs es van posicionar en contra del projecte, però es va arribar a l’acord unànime de presentar una moció a nivell local i comarcal perquè cada ajuntament mostri el seu posicionament.

La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, va agrair en primer lloc que tothom pogués defensar el seu posicionament de forma amigable, tot destacant el bon clima que hi hagut en aquest procés. «Tothom ha pogut dir el que pensa procurant no crear trencadisses entre persones i pobles», va declarar. 

 Tot seguit es va donar torn de paraula a tots els alcaldes presents. Van assistir-hi 11 de 14 (tots menys el de Tivissa; Ascó va delegar-ho en el primer tinent d‘alcalde i Flix en el tercer tinent d’alcalde). La majoria van exposar el seu «no rotund» al projecte de l’abocador. La presidenta Carim va recordar que «és un sentiment de comarca», tot apuntant que cal fer una diversificació econòmica d’aquesta, que ja compta amb un abocador, la central nuclear i la indústria química. En aquest sentit es va apuntar que l’abocador «no generaria gaires llocs de treball ni aportaria tanta riquesa» i en definitiva no es treballaria pel projecte comarcal de posar en valor el patrimoni natural.

Els tres pobles del nord de la comarca, Riba-roja, Flix i Ascó, no van rebutjar el projecte de l’abocador. Flix no es pronuncià, mentre que Ascó apel·là a la pròpia sobirania del poble de Riba-roja, que no votà. Finalment el Consell d’Alcaldes aprovà presentar la moció al plenari comarcal, perquè cada poble prengue el seu posicionament en forma de moció. La presidenta del Consell, no obstant, va recordar que el «no» a l’abocador no és en cap cas «un no a una persona ni a un poble». En aquet sentit Carim va apuntar que durant aquesta legislatura la comarca ha treballat de forma molt conjunta amb els catorze pobles. 

L’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, va explicar tot el procés cronològic de l’abocador, que va arrencar el 2008 i que en cap moment cap municipi hi apel·là en contra, i va valorar positivament el fet de poder-se reunir tots els alcaldes de la comarca. Suárez detallà el projecte, amb les contrapartides econòmiques i l’anunci que el projecte de l’empresa (una altra que la de l’abocador de Tivissa) inclou convertir vuit quilòmetres de camí en carretera. Suárez també va exposar que l’encaix de les poblacions del nord de la Ribera, més industrialitzades, no estava ben resolt, i recordà l’exemple de convivència del Camp de Tarragona. «Es estratègic i pot resultar un pols d’atracció; si arriba aquí es perquè ja tenim una realitat industrial i es pot veure com un oportunitat», va declarar. «Hi ha dos visions comarcals, però no són excloents». No obstant, Suárez es va comprometre a no pendre «decisions precipitades», malgrat que l’assumpte trascendeixi fora del municipi. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar dijous que aquest mes es convocarà una reunió sobre la construcció de l’abocador de residus amb els ens locals, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’empresa promotora. 

Joan Juncà, alcalde de la Torre de l’Espanyol, per la seua banda, declarà que confiava «poder tombar el projecte». 

Per un altre costat, cal dir que unes 200 persones van protestar ahir a la tarda a les portes del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, just abans de celebrar-se el Consell d’Alcaldes. Així, es van deixar veure pancartes com «Prou merda a la Ribera» o «Per una Ribera de la Biosfera, no per una Ribera de brossa».

Comentarios
Multimedia Diari