Riba-roja reclama més manteniment al pantà amb els beneficis de la pesca

Una quarantena de voluntaris recullen fins a una tona de residus a l’entorn d’aquest espai tan emblemàtic

13 julio 2021 05:40 | Actualizado a 13 julio 2021 08:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Gairebé una quarantena de voluntaris van recollir el passat diumenge fins a una tona de residus a la zona del pantà de Riba-roja. La iniciativa Clean Up Day, organitzada per l’Associació Figot Tour, va aplegar els participants a les 8 del matí a la Plaça dels Jubilats i es van desplaçar fins a la zona d’esbarjo les Barbacoes.

Els voluntaris van recollir tot tipus de residus com coberts de plàstic, envasos, taps d’ampolla, materials de pescadors, ampolles de vidre i una bona part de material d’un sol ús.

«El voluntariat d’aquesta entitat no ens deixa indiferents en cap de les accions organitzades des de la Junta Directiva», va valorar la sòcia fundadora de Figot Tour, Anna Gironés. «Tant si hem de condicionar camins, com desbrossar indrets, com reciclar tones de brossa, la disponibilitat sempre és extraordinària. No tenim paraules d’agraïment per a fer arribar a cadascuna de les persones que dediquen el seu temps de lleure a demostrar que a Riba-roja d’Ebre estem compromesos amb el medi ambient».

El regidor de Serveis i Protecció Civil, Jaume Agustí, va declarar per la seua banda que, «una vegada més, el poble de Riba-roja s’ha bolcat amb la iniciativa de mantenir un lloc emblemàtic com és la zona de les barbacoes del pantà. El civisme és una de les premisses a tenir en compte per a atraure el turisme fluvial i sentir-nos orgullosos del nostre terreny. Per part de l’Ajuntament no ens cansarem de donar les gràcies als voluntaris i, sobretot, a la iniciativa de l’entitat local Figot Tour que, amb aquesta, ja és la 9a jornada dedicada a la neteja i conservació del terreny riba-rojà»,

Amb tot, el regidor va enviar un missatge de conscienciació a tota la població, «ja que el medi ambient és una responsabilitat que, entre tots, hem de protegir».

L’espai del pantà és un dels més emblemàtics d’aquest poble riberenc i en aquest sentit el municipi reivindica més manteniment a la zona.

I és que la Societat de Pesca la Carpa de Riba-roja d’Ebre i l’Ajuntament reclamen des de fa anys que els beneficis econòmics dels permisos de pesca que el Govern català gestiona al pantà de Riba-roja es reinverteixen a la Zona de Pesca Controlada (ZPC), facilitant així el manteniment de l’espai. La gran afluència de pescadors, sostenen, ocasiona problemes de neteja i requereix una vigilància i un control dels quals els recursos actuals no permeten disposar.

El pantà està situat entre Catalunya i Aragó, entre Flix i Mequinensa. La riba catalana es coneix com la ZPC Ebre 01, i comprèn 30 quilòmetres de riba del riu Ebre, des de la Granja d’Escarp fins a l’embassament de Flix. És un dels pilars econòmics de la zona, per on hi passen uns cinc mil pescadors cada any.

Per pescar al pantà de Riba-roja es necessita disposar d’una llicència de pesca vigent i el corresponent permís de pesca, que depenen del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. En les quatre dècades d’història del coto de pesca, la gestió dels ingressos ha anat a la baixa.

Per als pescadors i l’Ajuntament, la recaptació econòmica d’aquests permisos, que es calcula que arriba al voltant d’un milió d’euros anual a Catalunya, hauria de ser la principal font econòmica per gestionar la Zona de Pesca Controlada i garantir-ne un òptim estat.

Comentarios
Multimedia Diari