Salut farà cribatges a 7.000 alumnes i docents de tots els centres educatius de Tortosa

El 98% dels casos positius a les escoles estan vinculats al brot de Padesa

01 octubre 2020 12:03 | Actualizado a 03 octubre 2020 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre, conjuntament amb la direcció d’Educació de les Terres de l’Ebre i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, iniciarà dilluns vinent cribatges massius a tots els centres educatius de Tortosa. En total s’esperen fer unes 7.000 PCR, entre alumnat, docents i comunitat educativa (personal administratiu, tècniques infantils, monitors de menjador, etcètera).

L’objectiu de les proves és detectar els assimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió. Les proves s’iniciaran dilluns a l’Escola de Remolins, on hi ha dos grups estables confinats. En aquest centre i a l’Escola de la Mercè també s’anima a fer-se la prova a les famílies, ja que, com ha explicat la directora territorial d’Ensenyament, Montse Perelló, moltes de les famílies dels xiquets d’aquests centres mantenen el lligam social precisament a través de l’escola, ja que de vegades són nouvinguts, no tenen tota la informació que s’està generant per la pandèmia o encara no coneixen bé l’idioma.

Els cribatges es faran a les mateixes escoles amb equips mòbils i duraran dos setmanes, amb un dia assignat a cada centre, si bé als instituts, en tenir major alumnat, duraran diversos dies. De moment no es faran a les escoles dels pobles de Tortosa.

«Donada la situació de rebrot important i de l’impacte general pel cribratge realitzat en una empresa del territori, des de Salut Pública, un cop analitzada la situació s’ha decidit cribrar els centre escolars de la ciutat», ha manifestat la gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà. 

La directora d’Ensenyament i la de Salut han confirmat que el 98% dels casos, de moment, positius a les escoles de Tortosa estan vinculats al brot de l’empresa Padesa, a Roquetes, que ha tingut molta repercussió a la ciutat de Tortosa. 

Perelló ha assenyalat que «la majoria de casos escolars del Baix Ebre i Montsià són casos relacionats amb familiars de treballadors de l’empresa cribrada els passats dies. Del total dels 21 grups escolars del Baix Ebre i Montsià i dels 8 de Tortosa que es troben confinats el 98% estan relacionats amb aquesta empresa». Així mateix, Perelló ha assenyat que «es cribraran des dels alumnes de les llars d’infants finsBatxillerat, així com cicles formatius i la formació d’adults, donat que es troba compartint espai amb l’Institut Ebre».

Per la seua banda, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha afirmat que amb aquests cribatges «es dona resposata a un brot en una empresa que no és del municipi però que hi té un fort impacte». Roigé ha destacat que l’Ajuntament de Tortosa «es posa a disposició per col·laborar en aquests cribatges tal com ha fet per conscienciar la població les darreres setmanes». 

Igualment la directora de Salut ha recordat que «les PCR són una foto del moment, i cal no abaixar la guàrdia encara que una escola tinga una bona situació». Lleixà ha remarcat que «abans de tancar una escola s’ha valorat primer fer un cribatge». 

Cronograma
Així, el dilluns 5 d’octubre es faran les proves a l’Escola de Remolins; el dia 6 serà el torn de l’Institut Cristòfol Despuig; el 7, el Col·legi de la Consolació i la Sagrada Família i el 8 es continuarà amb la Sagrada Família. Passat el cap de setmana i el dia festiu del 12 d’octubre, el dimarts 13 es farà el cribatge a l’Escola de Ferreries i a la Llar d’Infants Mare Natura i el 14 serà el torn de l’Institut Escola El Temple. El divendres 16 i dilluns 19 tindrà lloc a l’Institut de l’Ebre, que també es farà fins el dia 20, quan serà el torn també de l’Escola Cinta Curto i la Llar d’Infants Creu Roja. El Col·legi Teresià tindrà el cribatge el 21, mentre que el 22 ho farà la Mercè. Finalment el 23 i 26 es portarà a terme a l’Institut Dertosa.

Queixes

Els sindicats d’educació del territori han exigit saber quin ordre s’ha seguit per programar els cribatges massius que comencen als centres educatius de Tortosa el proper dilluns. Els sindicats denuncien que en el cas de l’Institut Escola el Temple, el segon centre amb més afectació de positius a la ciutat, amb 55 persones confinades en l’actualitat, no té el cribatge fins el 14 d’octubre, malgrat la seua afectació.
Segons els sindicats, aquest cribatge arriba un mes més tard dels primers positius. «Creiem que això és una incongruència i no té cap sentit. Demà farem la denúncia al Departament d’Educació i Salut de les Terres de l’Ebre», han expressat.

Comentarios
Multimedia Diari