Sant Jaume: 40 anys sent un poble a part

Fa quatre dècades Sant Jaume d’Enveja va aconseguir la independència de Tortosa després de 17 anys de lluita

10 julio 2018 08:23 | Actualizado a 12 julio 2018 09:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«La memòria és del primer que perdem a la nostra edat. Però jo el que recordo era moltíssima il·lusió. Vam tenir moltes dificultats i fins i tot vam posar la vida en perill perquè eren reunions clandestines, però ens vam posar entre cella i cella que allò havia d’arribar a una fi». Aquestes són les paraules de Joan Pardo Alba, secretari de la Junta de Segregació de Sant Jaume d’Enveja, quan recorda la secessió del poble de Tortosa, enguany fa 40 anys. Sant Jaume ha canviat, i molt.

«Els pobles que eren de Tortosa estaven molt abandonats. I el que es recollia de les pedanies s’invertia a Tortosa. Abans el poble no tenia res i cada cop anava a pitjor», explica Pardo, de 86 anys. El passat 23 de juny es van complir exactament 40 anys de la segregació de Sant Jaume d’Enveja de Tortosa. Per commemorar l’efemèride el poble ha celebrat diversos actes, en un sentit agraïment a la llarga lluita que va portar a terme la junta de la segregació. Així, es va celebrar un acte institucional i la projecció d’un documental amb imatges històriques i una entrevista als membres de la junta. Als tres membres que encara viuen al poble se’ls va fer entrega d’un pin amb un escut d’or. Com cada 23 de juny, també es va celebrar una ofrena floral al monòlit de pedra de la plaça dels Països Catalans.

La junta es va fundar el 1961. «L’alcalde de Tortosa Felipe Tallada tenia una visió diferent dels anteriors alcaldes i hi va haver una negociació viable per les dues parts, molt pacífica», explica l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell. «Érem 36 homes a la junta. Ara només en quedem tres», concreta Joan Pardo. «Vam patir molt. Havíem d’anar molts cops a Tarragona, a Madrid... Teníem un advocat de Tortosa que ens assessorava i vam estar 17 anys així. Però no volíem deixar-ho passar, i ens vam sentir molt recolzats per tot el poble».

De Tortosa també se’n segregarien Deltebre, l’Aldea i Camarles. «El sentiment de pertinença sempre s’ha sentit igual, molt intens, però el canvi ha sigut espectacular per al poble. Les pedanies allunyades de Tortosa tenien moltes reclamacions de serveis bàsics, i Tortosa finalment va entendre que la millor solució era tenir una ciutat més aglutinada que intentar fer un esforç impossible de dotar d’infraestructures i serveis totes les seues pedanies», explica l’alcalde de Sant Jaume. Així mateix ho detalla el secretari de la segregació: «Avui en dia el poble no té res a veure: tenim totes les necessitats bàsiques més que cobertes, clavegueram, tots els carrers ben asfaltats, edificis, poliesportiu, un auditori que és una meravella... Per això, els hem de recordar als joves d’avui en dia que el poble no sempre ha estat així, i que va costar molt arribar fins aquí».

Exposició a la biblioteca

Per commemorar l’efemèride també s’ha obert una exposició a la biblioteca del municipi, amb tot de material relacionat amb la lluita per la segregació: fotografies de l’època, llibres d’actes de la junta i material reivindicatiu que es va fer en aquell moment per recaptar fons com samarretes, adhesius, pancartes, etcètera.

Comentarios
Multimedia Diari