Substitueixen un tram del canal de la dreta de l’Ebre a Vinallop

S’ha renovat la infraestructura al llarg de 30 metres i s’ha construït un nou pont per travessar el barranc de Sant Antoni i evitar inundacions i una comporta hidràulica per poder desguassar aigua al riu

17 febrero 2021 06:50 | Actualizado a 17 febrero 2021 09:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre executa una important obra de renovació de la seva infraestructura a Vinallop (Tortosa), a l’alçada del barranc de Sant Antoni. Es tracta d’una inversió d’1,2 milions d’euros finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per la que se substitueix un tram de 30 metres del canal i es construeix un nou pont per superar el barranc, a més d’una comporta hidràulica per poder desguassar l’aigua del canal al mateix barranc i el riu Ebre.

Les obres van arrencar el passat mes de desembre i es preveu que acabin al març, «abans de Pasqua», segons detalla al Diari el president de la Comunitat General de Regants, Manel Ferré Aixendri.

Per a complexitat de l’actuació, es treballava des de l’estiu en la construcció de les diferents peces o parts del tram de canal renovat, i al desembre es va començar a muntar sobre el terreny.

El barranc de Sant Antoni desemboca al riu Ebre a l’altura de Vinallop. Allí el canal de la dreta va paral·lel al riu i creua el barranc de Sant Antoni en un pont o aqüeducte. «La infraestructura donava problemes quan el barranc baixava amb força perquè els ulls del pont eren petits i es produïen obstruccions i inundacions als camps propers. Ara s’ha passat de dotze ulls a quatre, però de mida molt més gran», detalla el president dels regants.

Pel que fa a la comporta, desemboca al barranc i d’allí al riu, de tal manera que permet millorar l’explotació del canal per mantenir els nivells que interessin a cada moment, descarregar-lo totalment si fos necessari o treure flotants que circulen (com ara pilotes de llapó) i que tapen els punts de presa d’aigua.

Aquests dies el canal de la dreta baixa ple des del punt de captació a Xerta fins a Amposta, i continua buit a la part del Delta (on com cada any es preveu la solta d’aigües a mitjans d’abril, per inundar els camps a l’inici de la campanya de l’arròs). D’aquesta manera es comprova que no hi ha cap fuga i tot funciona correctament a la zona de les obres. Un cop completat el nou tram de canal, ara es treballa en acabar el pont, els accessos, els camins de servei i la comporta, entre altres actuacions complementàries.

El projecte estava previst executar des de fa uns quinze anys, en el marc dels acords per la millora de les infraestructures hidràuliques de les dues comunitats de regants del Delta, en compensació pel minitransvasament d’aigua de l’Ebre a Tarragona.

Assut de Xerta

Des de la Comunitat de Regants de la Dreta afirmen que el canal funciona, però en alguns punts no està ben acabat i necessita millores. Una de les principals seria a l’entrada de l’aigua a l’assut de Xerta. «Allí hi ha moltes fugues i és urgent reparar-ho», remarca Ferré, que espera que aquesta pugui ser la propera obra a finançar per part de l’ACA.

Comentarios
Multimedia Diari