Tallen la via del tren per reclamar millores a la 'maltractada' línia R15 a la Ribera d'Ebre

La Plataforma Trens Dignes reclama la reobertura de l´estació de Móra la Nova, com a estació central que ha de donar servei al nord del territori

19 mayo 2017 16:08 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Més d’un centenar de persones han tallat aquest dissabte al matí la via ferroviària a l’estació de Móra la Nova per reivindicar millores en la línia R-15 que dóna servei al nord de les Terres de l’Ebre, per tal que pugui oferir un servei públic òptim i ajudar a desenvolupar el territori. El tren en qüestió al qual s'ha barrat el pas ha arribat amb uns deu minut de retard, precisament una de les queixes habituals dels usuaris d’aquesta línia, per la que passen diàriament 12 trens de passatgers i vora una setantena de trens de mercaderies.

Els convocants de la protesta eren la Plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre i el Priorat, que en el seu quart aniversari ha volgut posar de relleu les deficiències i necessitats d’aquesta línia, que uneix Barcelona amb Saragossa passant pel Priorat i la Ribera d’Ebre, donant també servei a part de la Terra Alta. «Els usuaris de la línia R15 ens sentim maltractats», afirmava el manifest de la protesta llegit per l’escriptor i pagès Miquel Esteve.

Actualment l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) ha iniciat un pla d’inversions a la línia de 13 milions d’euros per arranjar-la i eliminar els trams de limitació de velocitat, imposats pel mal estat de les vies i catenàries.

Amb tot, Tres Dignes reclama també a l’Estat i a ADIF «la reobertura de l’estació de Móra la Nova, com a estació de referència del nord de les Terres de l’Ebre, a més de la conservació dels seus elements patrimonials», segons remarca el portaveu de la plataforma i representant de CCOO al territori, Josep Casadó.

També insisteixen en què cal un manteniment de la infraestructura en condicions adequades per evitar les incidències contínues, entre les quals hi ha hagut diversos descarrilaments.

Pel que fa a la Generalitat, Trens Dignes li reclama la creació d’una nova freqüència matinal en direcció a Barcelona des de Móra la Nova, l’eliminació dels horaris que "oficialitzen els retards", la renovació de la flota de combois i la creació de l’Autoritat Territorial de Mobilitat de les Terres de l’Ebre perquè, entre d’altres accions, coordine les operadores de busos que operen al nord del territori amb el servei de tren, amb una tarifa integrada.

Trens Dignes reafirma que la seva lluita «serveix» i posa com a exemple diverses consecucions, com ara el manteniment de dos serveis diaris que connecten la Ribera d’Ebre amb l’Aragó;o la rebaixa de les tarifes vigent des de l’1 de gener de 2016, entre d’altres.

Entre els assistents a la protesta, molts usuaris de la línia, com ara estudiants, però també representants polítics com l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné; la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim; els diputats Fèlix Alonso (al Congrés per En Comú Podem) i Carles Castillo (del PSC al Parlament) o el senador d’ERC Miquel Aubà, entre d’altres.

Els joves Emili Sánchez i Andrea Guillem han denunciat els continus retards que han de suportar com a usuaris de la línia. "Mai arribem a hora, els retards van dels 10 als 40 minuts, cada setmana sense expcepció", denuncien. Maria José Torres i Tomás Martínez, de Riba-roja d'Ebre, han volgut  assenyalar el mal servei ferroviari com una de les moltes mancances que hi ha als pobles d'interior allunyats de les grans ciutats. Per la seva banda, l'exalcalde de la Fatarella, Pep Suñé, ha donat suport a aquesta reivindicació, per denunciar que "som un territori abandonat". 

Comentarios
Multimedia Diari