Tivissa commemora els 40 anys de cursa popular

Més de 300 persones del territori i altres parts del món han participat en una jornada que manté el seu rècord d’assistència un any més

30 julio 2019 08:22 | Actualizado a 01 agosto 2019 16:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Antigament, cap als anys 70 es feien carreres a peu o amb animals (rucs i cavalls), on es demostrava la força i equilibri de cada participant. Només hi participaven els homes, «els més valents». Aquelles curses eren anomenades «cóssos». Finalment al qui guanyava se li donava un gall com a recompensa al seu esforç. 

Carles Jardí és graduat amb estudis de la primera promoció d’ INEF (Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya) i catedràtic. Amb l’entrada dels ajuntaments democràtics a Espanya, l’any 1979 va proposar a l’Ajuntament de Tivissa que s’organitzés una cursa on hi pugués participar tothom, on es popularitzés l’esport, on tots i totes fossin guanyadors i guanyadores. 

Amb el pas del temps ha esdevingut un referent a les Terres de l’Ebre pel seu compromís de caire social i alhora esportiu. «Molta gent hi ve disfressada, és una cursa simbòlica, amb un quilòmetre i mig de recorregut».

Al 1.989 ja hi participaven més de 150 persones.  La cursa popular de Tivissa s’ha acabat convertint en un esdeveniment festiu en el que hi participen famílies senceres i on els guanyadors «són tots els participants». Jardí ha explicat que l’important de la cursa és que es prolongui amb el temps i tingui un gran èxit d’afluència. «Hi hagut anys en el que hi han participat més de 500 persones, el que per a un poble com Tivissa que té 1.600 i escaig habitants és una xifra molt alta», explica tot cofoi. 
«Tots els participants tenen el seu premi. Donem samarretes, gorres, dóna igual la posició que hagis aconseguit. Es donen obsequis a tothom». A més, també hi ha «premis a la dona i l’home més gran, a la noia més petita i al noi més petit», deia moments abans de la cursa, durant els preparatius. «Vam començar amb una trentena de participants i a dia d’avui ja superem els 300 de mitja cada any». El 40 aniversari s’ha fet notar a Tivissa. Gent del territori ebrenc vinguts de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Baix Camp, el Priorat; també de la provincia de Barcelona, o d’altre indrets del món com Sant Louis, Misuri (EUA) i París (França). 

Per a que quedi constància d’aquestes quatre dècades d’història, la gent del poble ha pintat un mural, al  mateix lloc on està prevista la meta.

Com a bon esportista, Carles ha participat tots els anys. Però,   aquest no ha pogut córrer «malgrat que l’ocasió ho requeria», deia. 

Des del passat 19 de juliol molts han estat els actes que s’han anat succeint en motiu de la celebració de les festes en honor a Sant Jaume. Després de deu dies, Tivissa tancava les seves portes a 10 dies de festa amb la tradicional cursa popular que aquest any torna a complir totes les expectatives.  

Guanyadors/es

La cursa començava cap a 19.00h de la tarda del 28 de juliol. «L’important d’aquesta carrera no es guanyar, sinó participar».

Jardí volia que aquestes curses esdevinguessin molt més que un «homenatge als victoriosos».

Els participants que aquest any han arribat primer a la meta han estat Jaume Borràs, de Tivissa; i Maria Vives de Miravet. 

Comentarios
Multimedia Diari