Tortosa, Jesús i Roquetes units per commemorar l'1-O

Els ciutadans caminaven junts en una marxa que reclamava la llibertat i que acabava amb la inauguració del carrer 1-O

01 octubre 2018 15:11 | Actualizado a 01 octubre 2018 15:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Just un dia abans de l’aniversari dels fets ocorreguts l’1 d’octubre del passat any 2017, els ciutadans de Roquetes, poble que va rebre molts cops aquell dia, amb el suport de les poblacions veïnes de Jesús i Tortosa, iniciaven una marxa encapçalada pel crit de: Vam guanyar, volem la República ja! Una marxa per reclamar la independència de Catalunya però, especialment, per «recordar i no oblidar el que va succeir fa un any», deia l’alcalde de Roquetes, Paco Gas.

Eren dos quarts d’una del migdia quan una pancarta amb el lema principal de la marxa encapçalava una gran massa de gent que entrava a Roquetes, havent sortit des de la plaça de Barcelona de Tortosa. Al mateix temps, el poble de Jesús sortia del municipi i es dirigia en conjunt cap al Mercat Municipal de Roquetes, on els ciutadans dels tres llocs es trobaven per anar fins al Pavelló Municipal. Era la repetició de les marxes que van tenir lloc el passat 3 d’octubre amb motiu de la repressió que hi va haver a Roquetes l’1-O.

La gent caminava amb força i amb un crit constant que reclamava la independència. Des dels més petits fins als més grans avançaven pels carrers de Roquetes amb banderes catalanes i pancartes reclamant la independència i la llibertat dels presos polítics. Un cop es van trobar al Mercat, ja tots units van seguir caminant fins al Pavelló, on l’any passat el poble de Roquetes va treure les urnes. 

Des d’allí, es van apropar a inaugurar el carrer de l’1 d’Octubre, anomenat anteriorment Carrer de la Constitució. La marxa d’ahir estava dedicada a recordar els fets de l’1 d’octubre i, per tant, no va faltar en cap moment el record d’aquells que romanen a la presó o a l’exili arran dels fets ocorreguts aquell dia. I és que, si en una cosa es coincidia entre tots els assistents a la marxa, era en el fet que si no fos per tots ells, no s’hagués pogut votar ni decidir. 

Durant la marxa, i durant la diada en general, el poble es mantenia en el discurs constant i ferm que aquell 1 d’octubre, tot i les represàlies, van poder votar i decidir, i va guanyar la independència. Roquetes va ser un dels municipis de les Terres de l’Ebre on la Guàrdia Civil va requisar les urnes passant per damunt de la voluntat de la gent i deixant al seu camí cops i ferits. Però el poble no es va acovardir i van seguir votant, igual com ho van fer a Jesús, a Tortosa i en molts municipis. I d’aquesta manera, ahir els assistents recordaven que potser els van treure les urnes, però el que no es van poder emportar va ser la seva dignitat.

La diada de commemoració es va aprofitar per inaugurar el carrer de l’1 d’Octubre, el que anteriorment era el carrer de la Constitució. «Una constitució que no ens representa, que no ens dóna la llibertat per votar», apuntava l’alcalde de Roquetes en el moment de descobrir la placa del nou carrer davantde la mirada orgullosa i atenta de tots els ciutadans. L’acte d’inauguració acabava amb el cant d’Els segadors i amb els crits de «presos polítics llibertat».

Centenars de persones en una marxa per una mateixa causa, units. Un ambient on es respirava alegria, força i ganes, i a la vegada emoció i tristesa per tot allò que encara queda per fer, pel mal provocat i per tots aquells als qui els han robat la seva llibertat. Els ciutadans de Tortosa van sortir des de la plaça de Barcelona en una marxa on assistia l’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, i el nou secretari d’organització del PDeCAT, Ferran Bel. 

«El passat 1 d’octubre vam obrir els col·legis, amb urnes, paperetes i la determinació de molta gent que es va apropar a votar», apuntava l’alcaldessa de Tortosa. «No podem defallir, hem de tenir present l’esperit democràtic de l’1 d’octubre, pels Jordis, per la resta de consellers empresonats, per la presidenta Carme Forcadell, pel president Puigdemont i per tots els que són a l’exili», afegia Roigé, destacant que «l’1 d’octubre no és un dia per mirar amb nostàlgia, és un dia que representa una gran victòria, és el dia en què vam votar i vam guanyar».
Els de Jesús sortien des de l’Institut Mangrané, en una marxa de la qual formava part la diputada de Junts per Catalunya, Mònica Sales.
La diputada al Parlament també se sumava ahir a les reivindicacions de l’alcaldessa de Tortosa i afegia que «el poble de Catalunya sempre hem esta pacífics, hi ha imatges que no hauríem d’haver vist mai». Els diputats Lluís Salvadó i Irene Fornós van assistir als actes de canvi de nom del carrer de la Constitució per carrer de l’1 d’Octubre a Roquetes.

Des de la comissió d’actes 1-O remarcaven que exigeixen als polítics una resposta conjunta i que facin efectiva la República. Després de la marxa i la inauguració del carrer de l’1 d’Octubre, la diada va seguir al Pavelló Municipal, amb un dinar de germanor per la República, versos contra la violència i vivències; i la lectura del manifest.

El record del passat 1 d’octubre és molt present, i els actes continuen. Avui, dilluns, a la plaça de davant de l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa hi haurà a concentració de les Iaies i Iaios per la Llibertat i els Drets Humans, ANC Tortosa, CDR i entitats de Tortosa. La concentració serà a un quart de nou del vespre, i a dos quarts de nou es procedirà a la lectura del manifest i als parlaments.

Comentarios
Multimedia Diari