Tortosa: Queixes a Quatre Camins per l’alt trànsit de camions

Els veïns denuncien un augment molt notable del pas de vehicles pesants per la C-12, a la plaça Corona d’Aragó de Tortosa

08 noviembre 2019 10:40 | Actualizado a 08 noviembre 2019 10:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«No podem més. Això és un malson. Des de fa uns cinc mesos no podem ni respirar». Són paraules de Guillermo Balada, que fa 47 anys que viu al barri de Quatre Camins (districte de Ferreries), a tocar de la plaça Corona d’Aragó de Tortosa, per on travessa la C-12.

«Són pisos ben fets, de fa 45 anys, i ens agrada viure aquí. El que no ens agrada és el que venim notant des de fa uns mesos», expressa aquest veí, qui, com 30 famílies més, han patit des d’uns mesos ençà un augment molt notable del trànsit de camions i vehicles pesants a tocar dels seus domicilis. Ara, reclamen solucions.

Més que del soroll, en el cas de Balada ell es veu molt afectat per la fum i l’olor. «Aquest estiu notàvem moltíssim l’olor. No es pot aguantar. No podem estendre la roba, i aquí ens deixarem la salut. Estan contaminant-nos», explica. «Jo tinc la sort que em vaig posar les finestres hermètiques, però pel soroll no vull saber com estaran els que no en tenen», etziba.

Els veïns demanen la desviació dels camions per evitar circular just pel costat dels habitatges o que el semàfor estiga en verd més estona perquè no s’aturin a sota dels edificis amb tanta demora. Balada assegura que arriba a comptar «fins a cinquanta camions al dia» d’una empresa dedicada a pinsos. «Sols que aquests no passessin per aquí ja milloraria la situació».

El veí afirma que recorrerà els nivells que calguin fins que «algú faça alguna cosa». No és pas cap notícia que arran la prohibició que els camions circulin per l’N-340, la C-12 ha vist ostensiblement incrementada la presència de vehicles pesants, un trànsit que encara creixerà més amb els vehicles pesants que hauran de circular per accedir al futur dipòsit de residus previst a Riba-roja d’Ebre.

La sinistralitat d’aquest eix viari vital també ha augmentat: la C-12 al seu pas per les Terres de l’Ebre ja s’ha cobrat la vida de 9 persones només enguany.

En aquest sentit, els plens dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre i l’Ajuntament de Tortosa han aprovat per unanimitat una moció que reclama el desdoblament de la carretera C-12 entre Amposta i Lleida. El text, presentat pel PSC, demana a la Generalitat que estableixi un calendari definitiu d’execució de les obres en el termini màxim de cinc anys.

El projecte de desdoblament de l’Eix de l’Ebre data del 2008 però el Departament de Territori i Sostenibilitat el va acabar deixant en un calaix perquè considera, segons detalla el text, que la carretera no té la densitat suficient de trànsit per requerir aquesta actuació. Com ja fa informar el Diari fa pocs dies, el Govern s’ha compromès a millorar el ferm entre el Pla d’Illes (Aldover) i Xerta abans que acabe aquest any, i estudiarà fer desdoblaments parcials.

Això, no obstant, de moment no solucionarà el problema d’aquests veïns. Però sí caldrà veure si disminueix el trànsit de camions a la carretera un cop l’AP-7 siga gratuïta al gener.

Comentarios
Multimedia Diari