Tortosa acollirà una jornada per descobrir les excavacions al front de l’Ebre

Dissabte tindrà lloc una sessió amb arqueòlegs experts en la Guerra Civil

21 noviembre 2017 09:46 | Actualizado a 22 noviembre 2017 15:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de 60 persones s’han inscrit fins ara a les terceres jornades d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de l’Ebre que el Departament de Cultura i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) organitzen el proper dissabte, dia 25, als Serveis Territorials de Cultura, a la capital ebrenca.

La jornada, de caràcter gratuït, aborda com a aspecte central les principals intervencions arqueològiques desenvolupades en aquest camp els dos últims dos anys a les Terres de l’Ebre. Unes intervencions que a diferència d’anys enrere, quan eren producte de l’execució d’obra civil al territori, s’han executat ara per iniciativa d’equips d’investigadors i ajuntaments amb el propòsit central de posar en valor les restes.

S’exposarà, així, el cas de la intervenció arqueològica a un refugi de comandament de les Brigades Internacionals durant la Batalla de l’Ebre a la zona del Molí de Farriol, a Corbera d’Ebre, a càrrec de Mireia Romero i Xavier Fernández, del DidPatri de la UB. Una segona ponència abordarà la intervenció a les trinxeres de la Cota 287, també a Corbera d’Ebre, a càrrec de Jordi Ramos i Laia Gallego, de l’empresa Àtics SL.

Per últim, es recordarà la tasca duta a terme en la recuperació del complex de trinxeres del Barranc dels Fornets a Xerta, impulsat pel mateix consistori, a càrrec de Jordi Diloli i Jordi Vila, del Gresepia de la UB.

A banda, la jornada s’obrirà amb una ponència de la doctora de la UB Queralt Solé sobre el paper de l’arqueologia en l’estudi de la Guerra Civil, que repassarà, de fet, alguna d’aquestes iniciatives al territori. 

L’esdeveniment es completarà amb una conferència sobre el pla director del Poble Vell de Corbera d’Ebre i amb una última sobre l’arqueologia de la Guerra Civil com a mètode de participació Ciutadana, a càrrec de José Albelda, del projecte Camins de la Memòria de l’Ajuntament de Vilavella (Castelló).

Llibre de les jornades
Els organitzadors aprofitaran les jornades per presentar la publicació de les actes de les anteriors jornades, celebrades el 2015, i que reunia alguns dels millors experts de l’Estat en l’arqueologia forense, la intervenció en fosses comunes i la identificació de restes de les víctimes del conflicte. El Comebe posarà a la venda el llibre en els diversos centres d’interpretació que gestiona a la comarca de la Terra Alta.

Comentarios
Multimedia Diari