Tortosa acomiada l’any de la Capital de la Cultura i dóna el pas a Igualada

Els gairebé 400 actes durant el 2021 han posat en valor el talent del territori i s’ha impulsat la creació de nous festivals

19 diciembre 2021 15:10 | Actualizado a 19 diciembre 2021 16:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa acomiada l’any que ha sigut Capital de la Cultura Catalana i ho fa havent complert els objectius de concebre la cultura de forma transversal, amb la tradició i l’avantguarda, d’haver destacat el talent del territori i d’exercir la seua capitalitat com a territori de cruïlla. Ahir al vespre l’Auditori Felip Pedrell va acollir l’acte de cloenda i va donar pas a Igualada, Capital de la Cultura el 2022. Ara, durant el primer trimestre del 2022 s’acabarà de tancar l’any, realitzant una memòria.

En total Tortosa ha acollit enguany gairebé 400 actes aixoplugats sota la Capital de la Cultura Catalana, dels quals més d’una trentena s’han produït expressament a la ciutat. Destaca per exemple el festival Artèria o el festival Proto, però també tot un seguit de jornades o exposicions de tots els àmbits. I és que un dels objectius de la capitalitat era concebre la cultura en el seu sentit més ample i incloent-hi la gastronomia, les creences, l’urbanisme... Per aquest motiu s’han celebrat actes de tots aquests àmbits, que comptaven amb els seus corresponents grups de treball.

«La capitalitat ens ha permès posar de manifest la importància cultural que tenim a la nostra ciutat. Una riquesa que abraça un ventall molt ampli: la que es viu al carrer, la que generen el gran nombre de creadors que tenim al nostre municipi... fins i tot la que parlem, perquè el nostre dialecte també és cultura», valora l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. «Després d’un inici d’any molt complicat per la pandèmia, hem pogut acabar de fer un tram final de celebració que s’assembla més a allò que volíem quan vam ser escollits. Però sí que cal subratllar que, com a ciutat i des de l’Ajuntament, en cap moment de la pandèmia hem renunciat a portar la cultura al primer pla. A Tortosa vam fer un gran esforç per estar al costat de les companyies, dels artistes... programant cultura quan era més difícil fer-ho».

Més enllà d’espectacles i festivals, la capitalitat també ha celebrat una sèrie de col·loquis per reflexionar al respecte sobre la creació artística, la llengua o la cultura com a motor econòmic. «Teníem clar que havíem d’invertir també en reflexionar, amb aquesta idea que la cultura no és elitista sinó que és quotidiana: amb jornades de l’IEC, sobre onomàstica, jota, correfocs…», explica el regidor de Cultura, Enric Roig.

El regidor considera que d’alguna manera s’ha fixat la base, s’ha agafat embranzida, per al que vol ser Tortosa culturalment en el futur: «Una societat creix si té la cultura present. Crec que això ho hem aconseguit i continuarà».

Arribats per quedar-se

L’any ha servit per sembrar la llavor de festivals que han vingut per quedar-se. És el cas per exemple del festival Artèria, sota la direcció artística de Roberto Oliván, o del festival de música Proto, dirigit per David Matheu i Cecília Aymí.

Aymí declara sentir-se molt satisfeta en la celebració d’aquest any: «Com a artista i com a tortosina, penso que s’ha tingut molt en compte l’objectiu de posar en valor els artistes del territori. Però no només ha sigut important a nivell professional, sinó que la capitalitat ha generat tot un moviment social. S’ha destacat també la cultura popular i hi ha hagut molta participació. Penso que també s’ha demostrat que la cultura és un motor econòmic».

El festival Proto combina concerts gratuïts i masterclasses professionals amb un fort component internacional, un format que no existia a Tortosa. Aymí i Matheu feia anys que pensaven que «Tortosa mereixia un gran festival». Va tenir èxit de participació: «I ja treballem de cara al 2022 per consolidar-lo i fer-lo més gran».

Comentarios
Multimedia Diari