Tortosa, escenari d’un congrés internacional de la batalla de l’Ebre

L’esdeveniment és l’acte central de la commemoració, aquest 2018, del 80è aniversari del conflicte. S‘esperen nombroses aportacions inèdites a través de comunicacions que ja s’estan rebent des de l’Estat espanyol i França

21 junio 2018 08:47 | Actualizado a 21 junio 2018 09:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Història, Història de l’Art i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre han presentat el congrés internacional sobre la batalla de l’Ebre que se celebrarà a Tortosa durant dos caps de setmana consecutius, el del 28, 29 i 30 de setembre i el del 5, 6 i 7 d’octubre, coincidint enguany amb el 80è aniversari de l’episodi bèl·lic. 

Al congrés, que tindrà lloc a l’Auditori Felip Pedrell, es portaran a terme ponències i taules rodones on s’esperen nombroses aportacions inèdites a través d’un gran gruix de comunicacions que ja s’estan rebent des de l’Estat espanyol i França. Actualment ja n’hi ha més d’una trentena. Pel que fa a les ponències, aquestes giraran entorn de l’abans, durant i després de la batalla de l’Ebre al territori. Els organitzadors han volgut abastir àmbits molt diversos com l’aspecte humà, sanitari, militar o la guerra de propaganda.

Entre els membres del comitè científic hi ha l’hispanista britànic Paul Preston i membres de diferents universitats nacionals i internacionals, com la UNED, la Universitat de Barcelona, la UOC, la Universitat de Saragossa o la de Coïmbra, a Portugal.

El president d’Amics i Amigues de l’Ebre, Marc March, ha explicat que tot i haver passat 80 anys «la batalla de l’Ebre encara genera moltes passions i encara hi ha molt per investigar». De fet, «hi ha molts supervivents que prefereixen no parlar-ne, i en aquest sentit creiem que tenim un deute molt important amb la memòria històrica. Aquesta és la nostra tasca, i donar-ho a conèixer al major nombre de persones possible», ha valorat.

El catedràtic d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres de la URV, Josep Sánchez Cervelló, ha detallat que les conseqüències de la batalla de l’Ebre encara perduren avui en dia, quan les Terres de l’Ebre són el territori amb el PIB més baix de Catalunya. «Els camps i les infraestructures van quedar devastats, i com a ebrencs això encara ens afecta». El professor d’Història i Història de l’Art al Centre Associat a la UNED, Roc Salvadó, ha explicat que al congrés pot assistir qualsevol persona interessada en la matèria i per aquest motiu se celebra en dos caps de setmana. Finalment l’alcaldessa de Tortosa ha expressat el seu suport a l’esdeveniment donada la seua excel·lent qualitat.
Les inscripcions ja estan obertes al web www.batalladelebre.cat.

A més de les ponències i comunicacions, durant el congrés es portaran a terme altres activitats com una ruta per la Tortosa bombardejada de la mà de l’empresa especialitzada Terra Enllà, una exposició de mapes de l’exèrcit franquista i republicà al Museu de l’Ebre o la recreació del Mercat Municipal de Tortosa en un front de guerra. El mercat es convertirà en un hospital de sang de l’època on es podran fer fins i tot donacions amb la col·laboració del Banc de Sang de Tortosa.

Comentarios
Multimedia Diari