Tortosa exposa dues panoràmiques de la ciutat renaixentista de 1563

Els dibuixos de l'artista flamenc Anton vanden Wyngaerde es poden visitar en una mostra als Reials Col·legis amb motiu de la XX Festa del Renaixement, que s'inicia demà

19 mayo 2017 22:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Reials Col·legis oferiran, coincidint amb la Festa del Renaixement, l’exposició ‘Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563’. Es tracta d’una mostra que ensenya, de forma ampliada, les dos vistes panoràmiques que va dissenyar l’any 1563 el dibuixant flamenc Anton van den Wyngaerde.

El rei Felip II va ser qui havia encarregat l’obra a l’artista, ja que pretenia tenir una mostra gràfica de les ciutats més importants d’aquell temps. El llegat és, així, el gràfic més valuós de la capital del Baix Ebre en l’època del Renaixement.

En el marc de la vintena edició de la Festa del Renaixement, que se celebrarà a Tortosa a partir de demà i fins al diumenge, tant els mateixos habitants com els turistes podran visitar l’exposició que proposa l’Arxiu Històric per conèixer i ambientar-se en l’època.

El director de l’Arxiu, Albert Curto, explica que «l’arxiu, per la seva naturalesa, intenta aprofitar la Festa del Renaixement per oferir una proposta a partir del patrimoni documental». Pel que fa l’exposició, Curto indica que «la imatge de Wyngaerde és exemplar i facilita tenir un contacte en la Tortosa del segle XVI». L’objectiu de l’exposició, així, es posar-la a l’abast de tothom amb unes grans ampliacions.

Les dues panoràmiques es complementen amb una sèrie de 12 volums de documentació municipal del segle XVI, que evoquen l’Administració de l’època. Els documents d’arxiu, segons Curto, ajuden a corroborar les imatges de Wyngaerde. «En totes les apostes expositives intentem posar en valor la gran riquesa del patrimoni documental que té l’arxiu», afirma.

A més, l’exposició també compta amb explicacions concretes dels indrets més destacats que es poden observar al quadre. En els que encara perduren avui en dia, com la Torre del Célio, s’hi mostren fotografies actuals per poder-ne comparar l’estat físic o la localització. L’espectador també pot conèixer les arquitectures que avui ja no existeixen, com el Pont de barques.

Albert Curto anima a «detindre’s una mica i analitzar una imatge, que al primer flaix és espectacular, però has d’anar una mica més enllà i veure els detalls que són molts i molt precisos». La minuciositat del flamenc no només ensenya els trets urbanístics i arquitectònics, sinó que també presenta els costums de la societat tortosina del segle XVI.

Tanmateix, Curto explica que el fet que Tortosa fos l’objectiu de Wyngaerden per demanda del rei Felip II, demostra que «no dibuixaven qualsevol població, dibuixaven les més importants d’aquella època. «Per tant, això permet entendre l’esplendor del segle XVI», diu Curto. «La Festa del Renaixement dóna a conèixer un període en que Tortosa era una ciutat important, una ciutat hegemònica».

Al seu torn, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha agraït la iniciativa de l’Arxiu Històric Municipal per la realització d’aquesta exposició i per «haver participat activament al llarg d’aquests vint anys de la Festa». El batlle també ha aprofitat per invitar tothom a la Festa i, concretament, a la exposició dels Reials Col·legis. «Segur que l’espectador no sols la trobarà curiosa, sinó que aportarà molta informació per conèixer millor la nostra ciutat, la del segle XVI i la del segle XXI», assegura Bel.

Comentarios
Multimedia Diari