Tortosa inicia el pla local d’habitatge i censa els edificis antics en mal estat

L’Ajuntament reimpulsa l’Oficina Local d’Habitatge perquè siga un agent actiu per recuperar el nucli antic

19 julio 2020 10:50 | Actualizado a 21 julio 2020 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diumenge passat va esfondrar-se parcialment part de la teulada d’un immoble deshabitat a Tortosa, situat al carrer pujada de Sant Francesc, al barri de Santa Clara. Comptant aquest, en menys de dos anys s’han ensorrat tres edificis a Tortosa, i cada vegada que això succeeix es reobre el debat de l’estat del nucli antic de la ciutat. La virtut de Tortosa, però que per a la seua gestió resulta una complexitat, és que la ciutat té un extenssísim nucli antic. No es tracta de sols un barri sinó de cinc (Rastre, Remolins, Santa Clara, Castell i Centre), a més d’haver, en general, habitatges molt antics per tota la ciutat.

«És un centre històric molt gran, com a gran ciutat històrica del sud de Catalunya, i segona ciutat de Catalunya durant el Renaixement», concreta el regidor d’Urbanisme, Patrimoni, Habitatge i Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, a més de regidor també del barri del Centre-Nucli Històric. Així, la recuperació del nucli antic de Tortosa té una gran assignatura pendent: l’habitatge. En l’última dècada s’han recuperat molts carrers i espais de la via pública i s’han ubicat equipaments públics (la biblioteca, l’edifici de la Generalitat, els Jutjats), gràcies en gran part a la injecció econòmica de vora 20 milions d’euros que va suposar el Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (Pincat), però ara queda pendent que la iniciativa privada aposte també de forma clara per la part antiga de la ciutat i que els veïns de Tortosa puguen valorar l’opció d’anar-hi a viure.

«Els tortosins han abandonat el nucli antic. La rehabilitació dels habitatges és clau. No pot ser que ens continuen caient cases», declara Roig, qui valora que en anys anteriors no es van fer prous polítiques de sensibilització i estima pel nucli antic però alhora considera que «encara que tinguem anys de retard, no tot està perdut». Roig pensa que per portar més vida al nucli antic s’han d’emprendre polítiques actives.

És per això que, en primer lloc, s’iniciarà el Pla Local d’Habitatge, no només del nucli antic, sinó de tota la ciutat. Per ara, s’està realitzant una base de dades amb les diagnosis dels edificis en mal estat i un arquitecte i un aparellador n’estan fent una revisió. En segon lloc s’està reimpulsant l’Oficina Local d’Habitatge, per tal que esdevinga un agent actiu per recuperar el nucli antic. Hi treballen 9 persones i en dos mesos s’han tramitat més de 1000 expedients, de subvencions per a lloguer social, per a gent gran, etc. En tercer lloc, properament es rehabilitaran tres pisos a Remolins per iniciar una borsa d’habitatge social, per acollir persones desallotjades d’un esfondrament, per exemple.

En quart lloc, des de fa anys s’ofereixen subvencions per rehabilitar els habitatges, que enguany s’han ampliat en pressupost i zones. «Hem de posar els tràmits molt fàcils a qui vulga venir a viure al nucli antic o posar-hi un negoci»,diu Roig. En aquest sentit, el regidor afirma que s’està treballant en la creació de la Comissió de Patrimoni i de Paisatge urbà de l’Ajuntament de Tortosa, que agilitzarà les llicències d’obres i un equip tècnic consensuarà com es fan, alhora que vetllarà per exemple d’altres aspectes com el cablejat a les façanes.

Una altra eina a emprar, apunta Roig, és la Inspecció Tècnica d’Edificis, i en aquest sentit s’instarà els propietaris a portar-la a terme. Però l’altra gran complicació de Tortosa és precisament localitzar els propietaris dels pisos abandonats. A més, arran de la crisi econòmica del 2007, bancs i empreses paral·leles tenen en mans un gran paquet d’habitatges. En localitzar edificis en mal estat, l’Ajuntament emet requeriments al propietari per tal que pose solució, però sovint són difícils d’establir comunicació, són persones que han mort o els hereus se’n desentenen. «També el que hem de fer és rescabalar i que després aquell solar siga nostre», precisa Roig, per després destinar l’espai a fins concrets. «Portar gent jove i tenir un mercat de lloguer per a gent jove també seria molt important, i per a n’això també cal portar oci», expressa.

Fer una ciutat amable i atractiva per als vianants i els comerços també és vital per al regidor, qui apunta que els terrenys de Renfe podran servir de ròtula per donar vida econòmica a un nucli antic que comença a l’eixample.

Més pessimista és el president de l’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric, Josep Baubí, qui declara que «o ens creiem tenir un centre històric de primera divisió o tindrem un barri museu». Baubí considera que el nucli antic ha de ser el gran motor econòmic i social de Tortosa «i per a n’això cal apostar per ajudes directes». Precisament el president valora que s’han d’accelerar les gestions per rehabilitar els edificis. «No es pot perdre tot un any amb els tràmits», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari