Tortosa recupera les processons a Setmana Santa

El Diumenge de Rams, els passos estaran exposats durant tot el
dia a la nova plaça de la Catedral, des d’on arrancarà la de la Passió

22 marzo 2022 06:30 | Actualizado a 22 marzo 2022 07:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A Tortosa, les bandes comencen a assajar i els veïns ja treuen els hàbits de les confraries de l’armari per posar-los a punt. Queden escassos dies per a l’inici dels actes d’aquesta Setmana Santa i menys de tres setmanes per a la primera processó, la de la Passió, el Diumenge de Rams. Després de dos anys d’aturada per la pandèmia, hi ha més il·lusió que mai per tornar a sortir al carrer i celebrar aquests dies.

Al 2020, quan tots els preparatius estaven a punt per a la presentació del programa, el confinament va suposar la cancel·lació de tots els actes de la Setmana Santa. L’any següent, encara amb mesures restrictives de prevenció pel nombre de contagis, tampoc es van poder fer les processons, encara que sí que es van recuperar alguns dels actes, com ha explicat durant la presentació dels actes la presidenta de l’Agrupació de Confraries, Cinta Fontanet.

El programa preveu fer sortir les quatre processons habituals de la ciutat: la primera serà la del Diumenge de Rams, que enguany estrenarà punt d’inici: des de les 11 hores, els onze passos de la processó estaran exposats a la nova plaça de la Catedral fins a l’inici de la processó, a les 20 h. La seguiran les del Silenci, la mitjanit de Dijous Sant; i les del Sant Enterrament, a Tortosa i a Jesús, el Divendres Sant.

La processó de la Passió té previst tornar a repartir els tradicionals caramels que acompanyen la Processó de la Passió, que les vestes lliuren en mà al públic, especialment als xiquets.

Una altra novetat serà que durant la missa del Diumenge de Rams es farà el tancament del retaule de la Mare de Déu de l’Estrella, a l’altar major de la Catedral, per a poder contemplar les pintures que il·lustren la passió de Jesucrist i que es troben a la part posterior del retaule.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, ha agraït els esforços i la tenacitat de tota l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa, que han sigut indispensables per recuperar la programació.

A més, ha destacat que «més enllà del caràcter merament religiós de la celebració, les processons de Tortosa esdevenen un fet cultural amb un destacat interès turístic, ja que permeten veure autèntiques obres d’art escultòric», ha dit.

Precisament, aquest vessant cultural també queda reflectit en la celebració del 17è Festival de Música Sacra, que tindrà el primer recital este dissabte 26 de març a l’església del Roser a càrrec del Cor Flumine. El seguirà el concert de la Banda Municipal de Tortosa, el divendres 8 d’abril a l’església de Remolins.

Tancarà el cicle el concert del Cor de Cambra Tyrichae el dilluns 11 d’abril a l’església de Sant Blai, mentre que el dissabte 2 d’abril, fora del programa de la Música Sacra, la Catedral acollirà la representació del ball de La Moixiganga. Cal destacar que aquestes dos actuacions tenen una entrada amb un donatiu de 5 euros, que aniran a benefici de la Creu Roja Tortosa.

Comentarios
Multimedia Diari