«Treballar vora el riu és infernal. La mosca negra se’ns està menjant vius»

El primer tractament contra la plaga encara no s’ha realitzat per manca de pressupost, quan sovint es fa al febrer

13 abril 2019 15:07 | Actualizado a 23 abril 2019 21:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El pitjor és a primera hora del matí i al vespre, i sobretot els dies que està núvol i no fa vent. Aquells dies, molts ebrencs de poblacions a tocar del riu, com Benifallet o Tivenys, i que treballen a l’exterior o al camp saben que tornaran a casa plens de picades de mosca negra. «És infernal. Se’ns està menjant vius. No podem anar a treballar. Anem tapats, amb gorres amb viseres... I la mosca negra se’ns cola per tot arreu i ens pica per tot el cos». Ho explica Josep Mestres, que té una empresa de verdures i hortalisses ecològiques a tocar de l’antiga estació de tren de Benifallet, a la Via Verda. «És del tercer món. No podem treballar així. Crec que no s’estan fent les coses com toca, que no s’ha gestionat bé aquest problema», considera.

Mestres abans de dedicar-se a la pagesia treballava en manteniment forestal. «Quan estàs dins de la vegetació és el pitjor», afirma. Fins i tot ha creat a Facebook la «Plataforma virtual d’afectats per la mosca negra», on penja vídeos on es pot veure perfectament la greu afectació de la mosca negra quan es disposa a anar a treballar al camp.

Ara, es proposa impulsar una associació si més afectats s’uneixen. «Crec que la gent no es mobilitza prou per aquest problema. És molt greu. Pot afectar també el turisme, tota la gent que passa per aquí per la Via Verda amb bicicleta ara que venen les vacances i el bon temps».

Primer tractament sense data

I és que ara per ara encara no s’ha fet el primer tractament contra la mosca negra, quan alguns anys s’ha realitzat al febrer. Des del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), l’ens que fa els tractaments, expliquen al Diari que ja s’han fet mostrejos i ho tenen tot a punt però estan a l’espera que la Generalitat els done l’autorització. 

«El cert és que sempre hem tingut molts problemes administratius amb aquest tema. Al gener o febrer ja s’hauria de començar el primer tractament», explica el director tècnic Raül Escosa.

De fet, el COPATE va demanar el passat mes de desembre a la Generalitat que es tanqués un nou conveni regulador per als tractaments contra la mosca negra i el mosquit. L’acord reclamava que s’incrementés el finançament del Govern, entre 300.000 i 400.000 euros, per superar el milió i mig d’euros de pressupost anual, davant de l’increment dels costos dels productes i també del nombre d’aplicacions. 

El canvi climàtic planteja un context meteorològic on el problema d’aquestes plagues no anirà a la baixa i caldran també infraestructures pròpies com una pista d’aterratge de les avionetes o un petit hangar. Es demana un acord a tres o cinc anys per aportat «estabilitat» a un problema de llarga durada.

«No hi ha pressupost i per això aquest problema està paralitzat», reconeix el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés. «Amb el pressupost prorrogat no es pot signar un nou conveni, de forma que hem de disposar del mateix de l’any passat i amb les mateixes condicions». La partida és d’uns 800.000 euros. 

Pallarés confia que el primer tractament es podrà fer just després de Setmana Santa.

Comentarios
Multimedia Diari