Tres vides a canvi de 20 minuts

Tortosa celebra l’XI Marató de Sang, recordant la importància d’aquest gest que ajuda a salvar vides i a curar malalts

28 abril 2018 14:55 | Actualizado a 28 abril 2018 15:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unes preguntes i un qüestionari, una punxada i uns 20 minuts d’espera equivalien, ahir, a tres vides. Aquesta era la fòrmula i el resultat ràpid que tots comprenien en trepitjar l’Auditori Felip Pedrell, quan més de 550 persones van donar sang en l’XI Marató de Sang de Tortosa. Unes 40 també van donar plasma.

Després de la primera vegada, els donants acostumen a repetir i prendre-s’ho com un hàbit. «Crec que és necessari, i un parell de vegades a l’any en dono segur», explicava José Miguel Carles, de 56 anys. També és el cas de Clara Bayerri, de 49 anys, qui dona sang dos o tres cops a l’any des del 2012. «Farà uns sis anys vaig començar a prendre consciència i des d’aleshores hi vaig sempre que puc», detallava sols segons després d’acabar la seua donació. «A una persona que no ho ha fet mai li diria que és molt fàcil, molt ràpid, i que estàs fent molt de bé amb la donació».

Per portar a terme la Marató de Sang exitosament calen desenes de voluntaris, que ajuden a orientar i acompanyar els donants o a fer-los entrega d’un refrigeri i obsequi en acabar la seua donació, a més d’ajudar en la realització de totes les tasques necessàries en la celebració de les actuacions de música, dansa i animació i activitats que es porten a terme al voltant de la jornada.

Per a Paula Querol, de 16 anys, la marató d’ahir fou la seua primera ocasió com a voluntària. «Estic estudiant el cicle formatiu d’auxiliar d’infermeria a l’Institut de l’Ebre i ens van dir de venir a la marató», explicava la jove, provinent d’Ulldecona. «Crec que poder donar sang és molt importants perquè estàs donant vida. Ara sóc menor i encara no en puc donar, però d’aquí dos anys ho faré».

Donacions de plasma
La capital del Baix Ebre, solidària per se i posseïdora d’un gran teixit social, organitza cada any una gran jornada solidària i festiva per atraure donants i batre nous rècords. I és que cada dia a Catalunya es necessiten 800 donacions diàries. 

A més, Tortosa fou l’any passat la primera ciutat que va donar plasma a tot Catalunya. El plasma és especialment necessari per a ferits en accidents, amb grans cremades, o malalts amb dèficits en els factors de coagulació (com l’hemofília). Amb el plasma també es crea medicació. Donar plasma és una mica més lent que donar sang, ja que s’ha d’estar mitja hora o tres quarts d’hora, però en canvi en 15 dies se’n pot tornar a donar.El plasma universal (i per tant més ideal) és el perfil d’home del grup sanguini AB i B. 

Cal recordar que tothom qui vulga donar sang pot fer-ho a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa tots els dijous laborables de 9 a 14 hores i de 15 a 19 hores. Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre.

Comentarios
Multimedia Diari