Ulldecona obre al públic un nou abric del conjunt d'art rupestre

Les jornades Patrimònium donen a conèixer els jaciments i les excavacions que es duen a terme al municipi

19 mayo 2017 19:04 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ja es pot visitar un nou abric del conjunt d’art rupestre d’Ulldecona. Han finalitzat les obres de construcció d’una plataforma d’accés a l’abric 8, que s’incorpora als abrics 1 (que també disposa d’una plataforma d’accés) i al 4 en les visites guiades a les pintures, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. El Departament de Cultura (en un 95 per cent) i l’Ajuntament d’Ulldecona han finançat els 60.000 euros que ha costat el projecte, en el qual s’han enretirat les antigues estructures de ferro existents i s’ha aixecat una nova plataforma homologada, on hi poden accedir grups de visitants d’entre deu i dotze persones.

Ahir a la tarda va tenir lloc la primer d’aquestes visites guiades, en el marc de les jornades de divulgació Patrimònium, que tenen lloc a Ulldecona aquest cap de setmana.

En aquestes jornades s’han donat a conèixer els treballs realitzats en diversos jaciments del municipi. Així, s’ha explicat la descoberta l’any 2013 d’una necròpoli ibèrica a les Esquarterades. Després d’una primera excavació d’urgència encarregada pel Departament de Cultura de la Generalitat, la Universitat de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica han dut a terme un projecte de recerca arqueològica amb dues campanyes més, els anys 2014 i 2015. Els treballs han documentat les restes d’una necròpoli ibèrica del segle V o inicis del IV a.C., amb una vintena de sepultures formades per urnes de ceràmica al torn o a mà, cobertes amb una tapadora i dipositades en fosses segellades amb una llosa de pedra.

Per altra banda, els investigadors de l Grup Arqueològic de Recerca Protohostòrica han donat a conèixer les excavacions dutes a terme al poblat preibèric de la Ferradura, que formava part d’un grups d’assentaments juntament amb els de la Cogula, el Castell, la Moleta i els Sant Jaumes, aquests dos darrers al terme municipal d’Alcanar.

Enguany els investigadors han dut a terme una nova campanya d’excavacions i en preveuen realitzar una segona a principis del mes d’octubre.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, celebra el resultat d’aquestes jornades, «que projecten el patrimoni com un element de desenvolupament cultural, social i econòmic del municipi».

Comentarios
Multimedia Diari