Un cor que batega amb imaginació

Les biblioteques escolars van centrar una taula de debat sobre el model, les eines i les tècniques per fomentar la lectura

29 mayo 2020 17:49 | Actualizado a 29 mayo 2020 18:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Llegir és com estimar, és un verb que no podem conjugar amb imperatiu». Aquesta va ser la primera reflexió que virtualment va fer Paula Jarrín, responsable de la llibreria infantil i juvenil Al·lots, en el marc de la taula de debat Tria, encomana i fomenta la teva biblioteca escolar, durant la versió digital de Litterarum Móra d’Ebre. Tot i aquests temps que vivim, el cor de les biblioteques escolars bateguen amb més força que mai per poder oferir una prescripció seductora de llibres i lectures als infants i joves. 

«I per poder recomanar, els primers hiperlectors hem de ser nosaltres», va afirmar la responsable. És per això que en un «acte de fe» va mostrar els llibres que té al costat del seu llit i que són Una novela rusa, d’Emmanuel Carrère, El arte importa, de Neil Gaiman, i Què puc esperar? El llibre de les preguntes de Britta Teckentrup. «Hi ha una mica de tot, perquè és l’única forma, que jo entenc, d’encomanar la lectura», va reconèixer durant la conversa en línia que va ser presentada per Olga Casanova Martínez del Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d’Ebre. 

Sobre la lectura infantil i juvenil Paula Jarrín va recordar les paraules de Christine Nöstlinger: «La literatura infantil no es una pastilla pedagógica envuelta en papel de letras, sino literatura, es decir, mundo transformado en lenguaje». És per això que Paula Jarrín va ressaltar la importància de «llegir amb els infants, llegir el que ells llegeixen, llegir perquè ens ajuda a conèixer els nostres infants i joves i a l’infant i jove que encara tenim a dins, i llegir per poder obrir el cap». 

Un plaer i una motivació per la lectura que també són vius en les biblioteques escolars. «Són l’espai de gaudir, de trobar-nos i on premiar els infants», va recalcar Paula Jarrín. És per això que va reivindicar la figura del bibliotecari escolar, «però quan no la tenim, hem de fer de la flaquesa un valor i que l’equip que s’encarrega de la biblioteca de l’escola sigui transversal, per poder obrir horitzons». 
En aquesta mateixa línia, va qualificar de «vital» el treball de les biblioteques i bibliotecaris i bibliotecàries públics, així com va ressaltar la tasca dels llibreters. Perquè no podem oblidar que –en paraules de la responsable de la llibreria infantil i juvenil Al·lots– «el llibre forma part de la vida de l’infant en el seu lloc més representatiu que és el joc simbòlic». 

Sobre el paper de les famílies en la biblioteca escolar, Paula Jarrín va recalcar que «les famílies hem d’acompanyar i hem de creure en el projecte escolar, perquè els que saben són els docents i els bibliotecaris, i els qui marquen el camí». 

Per últim, preguntada pel model actual de biblioteques escolars i l’espai que han d’ocupar, Paula Jarrín va assegurar que «la biblioteca no és només el receptacle on guardem els llibres, sinó que ha de ser un espai agradable i còmode, i deslocalitzable, és a dir, tot racó de l’escola pot convertir-se en un espai de lectura. La imaginació al poder». 

Comentarios
Multimedia Diari