Un policia nacional de Tortosa evita que una dona llanci els seus dos fills des d'un balcó

Va succeir al municipi valencià de Canals, quan el policia estava fora de servei

19 mayo 2017 15:59 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquesta notícia seria completament una altra si un policia nacional de Tortosa i un policia local de Canals no haguéssen evitat que una dona llencés els seus dos fills des d’un balcó.

Va succeir dimecres de la setmana passada, quan a la població valenciana de Canals una dona es va atrinxerar al balcó de casa seua juntament amb els seus dos fills, una xiqueta de 5 anys i un nadó de sis mesos, mentre amenaçava amb llançar-los al buit. Víctor, de 35 anys i natural de Canals, tot i que porta cinc anys a la Policia Nacional de Tortosa, estava fora de servei amb uns dies de permís a Canals quan aquell dimecres poc abans de les 15 hores va veure al número 7 del carrer Mestre Serrano un cotxe de Policia Local i expectació veïnal.

«Vaig veure la dona al balcó i la situació, i vaig decidir pujar a donar recolzament», explica al Diari.

El policia va trobar-se la porta del pis trencada per sota, ja que un agent de la Policia Local l’havia trencat per accedir al pis perquè la dona s’havia tancat per dins. «Vull ressaltar l’acció del policia local d’aconseguir trencar la porta per accedir a la casa. Un sol segon et pot donar una vida», afirma. El policia explica com al principi no sabia què passava: va entrar amb cautela a l’immoble, ja que desconeixia la situació ni si havia més persones a dins a més de la dona. El policia local estava al menjador, i la dona, al balcó amb el nadó i la xiqueta. «Vaig dir-li al policia que era company de la Policia Nacional i vaig preguntar-li on era l’home. Pensava que podia ser violència de gènere. Però ell em va dir que al pis només hi havia la dona i els xiquets».

En veure una altra persona a la casa, la dona va seguir amenaçant que llançava els xiquets pel balcó. «Tenia depressió post-part i patia un brot psicòtic. Pensava que tothom volia fer-li mal», explica Víctor. «Vam pensar què podíem fer. Hi havia molt de risc. Havíem de fer reconsiderar la situació a la dona. El policia va activar el protocol i es va desallotjar el carrer de vehicles en cas que algú caigués pel balcó. També es va avisar els Bombers, que venien des de Xàtiva».

Una hora negociant

Durant una hora, Víctor i el policia local van estar negociant amb la dona.

«L’estratègia era guanyar temps. Com més temps passava, més disminuïa la possibilitat que la dona llencés el nadó. Volíem que confiés en nosaltres. Li dèiem que estàvem allí per ajudar-la. Que si tenia problemes amb el seu home l’ajudaríem...».

Una part especialment dura de la situació va ser sentir la xiqueta de 5 anys cridar constantment «no vull morir». «Jo li deia a la xiqueta que no moriria ningú, que no passaria res i que la seua mare l’estimava molt», concreta Víctor. Mentrestant, la dona seguia sense sortir del balcó, amenaçant tota l’estona en llençar els petits. «Nosaltres manteníem una distància prudencial perquè no se sentís excessivament amenaçada i per, en cas que llencés al nadó, poder salvar almenys la nena».

Finalment van arribar els bombers i un servei d’assistència mèdica d’urgències (SAMU), així com la Guàrdia Civil. «Ella tenia com una febre de la conspiració. Vam veure que l’acció havia de venir de fora cap a dins i que el seu impuls fos entrar al pis (on érem nosaltres sense deixar de parlar-li) en sentir-se amenaçada des de fora, i allunyar-la del balcó».

Maniobra d’alt risc

Per aquest motiu, un agent dels bombers es va despenjar des de la part superior de l’edifici i va accedir al balcó, mentre un altre ho feia saltant des del balcó del costat. Els bombers van poder assegurar la dona i entrar-los tots a dins. El primer que van fer és separar els xiquets de la dona.

«Però aquí va patir una situació de shock i ella va intentar agafar l’arma del policia local. Per sort no són fàcils de desenfundar i el policia va ficar la mà ràpidament i la vam reduir perquè no es pogués autolesionar», narra Víctor.

Després d’això, la dona va ser detinguda per sanitaris del centre de salut de Canals i traslladada pel SAMU a l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, on es va avaluar si tenia un brot psicòtic.

«Molta gent coneixia aquesta dona, i deien que era una bona persona, molt extravertida. Jo no sé si volia llençar els xiquets, però sé que si ho hagués fet s’hagués penedit tota la seua vida. Jo crec que en aquell moment no era ella mateixa», considera Víctor, qui va demostrar una extraordinària sang freda i un gran aplom en tot moment.

«La sang freda te la dóna la formació i l’experiència en el teu treball. De servei sí que havia viscut situacions de violència de gènere, casos que et toquen la fibra... Però fora de servei era la primera vegada».

Ara ,des de la Policia Nacional de Tortosa informen que es proposarà fer-li un reconeixement policial.

Comentarios
Multimedia Diari