Una gran festa major ebrenca dóna el tret de sortida als World Sport Games

Un estadi ple de gom a gom acull els més de 3.000 esportistes de 42 països que participen en l’esdeveniment

03 julio 2019 11:41 | Actualizado a 03 julio 2019 20:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un camp de futbol de l’estadi de Tortosa absolutament ple de gom a gom va donar anit una càlida benvinguda als més de 3.000 esportistes de 42 països diferents que han arribat a les Terres de l’Ebre per participar, fins diumenge, als CSIT World Sport Games.

El multitudinari estadi va acollir, malgrat la intensa calor, una gran festa major ebrenca, on no hi van faltar bandes de música, la Cuca (la mascota dels jocs), els Gegants de Tortosa, els gaiters, els castellers, els abanderats de la Festa del Renaixement i un castell de focs artificials. Va ser un acte festiu però molt emotiu i molt ben acollit per tota la ciutadania.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va donar la benvinguda a tots els participants, recordant que és la primera vegada que els jocs se celebren a Catalunya i en una ciutat petita com Tortosa. «Vull animar tota la ciutadania a ser els millors amfitrions per a totes les persones que acaben d’arribar al nostre territori», va declarar. El president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo, va recordar la història d’aquestes olímpiades populars, que no es van poder celebrar a Catalunya el 1936 en esclatar la Guerra Civil. «73 anys després podem celebrar-les», va constatar. 

L’acte d’anit va ser el primer de la nova presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, que va incidir en el revulsiu econòmic que poden significar els jocs per al territori. Finalment el Conseller de Territori, Damià Calvet, va recordar el país d’acollida que és Catalunya. «I volem que aquesta sigui una oportunitat per a projectar-nos al món».

Fins diumenge hi ha a Tortosa i arreu de les Terres de l’Ebre tres milers d’esportistes de les 51 delegacions participants. A més de Tortosa, també es disputaran jocs a Amposta, Deltebre, la Ràpita, Jesús, Roquetes, l’Ampolla, l’Aldea i Salou.

Més enllà dels esports clàssics que es podran veure en aquests jocs populars com són el futbol, la natació, l’atletisme i molts més... n’hi ha d’altres que ens resulten més desconeguts o almenys no hi ha tanta tradició de practicar-lo al nostre país. Aquest és el cas del pole dance o gimnàstica en barra, el fistball o joc de la pilota, el mamanet i el wheel gymnastics, també coneguts com la gimnàstica en roda. 

Una oportunitat 

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va remarcar la importància que aquest esdeveniment té per a la ciutat i per al territori, ja que el fet d’acollir més de 3.000 esportistes suposa una «oportunitat» per donar a conèixer l’Ebre més enllà de les fronteres de Catalunya. «Portem treballant dos anys en l’organització d’aquests jocs amb molta il·lusió», va declarar. «Tenim moltes ganes de portar-los a terme i hem treballat de valent perquè sigue la millor edició de totes».

El president de la UCEC, Jaume Domingo, va agrair molt intensament el paper que estan desenvolupant els més de 400 voluntaris que faciliten totes les tasques logístiques dels jocs. Domingo va remarcar que aquest esdeveniment a Tortosa és «històric» i demostrarà la capacitat de la ciutat i del territori per organitzar actes d’aquesta envergadura. 

En aquest mateix sentit també es va expressar el president del comitè organitzador (CSIT), Bruno Molea, que va assenyalar que «després dels World Sports Games, Tortosa ja està preparada per organitzar qualsevol altre esdeveniment d’abast mundial».

«Per nosaltres els jocs no són solament esport. És compartir, orbrir les nostres visions, conèixer gent... L’esport és un instrument per la pau. La competició està bé, però l’esport és el camí», va declarar. «Els jocs són bons per a l’economia d’aquell territori. Quan tots aquests esportistes tornen al seu país seran embaixadors de l’Ebre».

Ahir mateix ja van començar les competicions i ja s’estan disputant eliminatòries de tennis, al Club Tennis Tortosa, i a l’Ampolla també s’ha posat en marxa el wheel gymnastics. Des de diumenge a la tarda el degoteig d’arribades de les delegacions ha sigut constant i si en un primer moment ja eren perceptibles els esportistes pels carrers i llocs més turístics, bé perquè duen penjada del coll l’acreditació o perquè van vestits amb els colors dels respectius països, avui l’animació ja s’aprecia per tots els carrers de la ciutat. Ahir a la tarda ja es veien molts grups dels diferents països fent-se fotografies al riu o gaudint als establiments de restauració de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari