Una prova pilot vol adaptar la vinya als efectes de la sequera

L’Observatori de l’Ebre, el COPATE i l’Escola de Capacitació Agrària de Gandesa han desenvolupat la prova inclosa al projecte europeu Life Clinomics. Les conclusions es faran públiques d’aquí a dos mesos

30 diciembre 2019 10:50 | Actualizado a 05 enero 2020 16:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Observatori de l’Ebre ha desplegat una xarxa de mesura de la humitat de sòl a diferents profunditats en finques de vinya (regades i de secà) de la Terra Alta (Batea, Gandesa, Horta de Sant Joan i la Pobla de Massaluca) durant els mesos de juny i juliol.

Aquestes dades, que s’envien en temps real a l’Observatori de l’Ebre mitjançant la xarxa de telefonia mòbil, combinades amb dades d’estacions meteorològiques ja existents, seran la base d’un sistema d’informació de la sequera que, setmanalment, aportarà dades sobre les necessitats hídriques de les vinyes de la Terra Alta i sobre l’aigua disponible al sòl per satisfer-les.

Els butlletins setmanals proveiran també recomanacions de reg de suport. Addicionalment, s’utilitzaran imatges de satèl·lit de la humitat del sòl per a espacialitzar els resultats, més enllà de les finques on s’hi ha instal·lat instrumentació. Aquesta informació ha d’ajudar a prendre millors decisions en la gestió de la vinya en un context de canvi climàtic.

L’Observatori de la Sequera a la Terra Alta és una prova pilot del projecte d’adaptació al canvi climàtic Life Clinomics, l’Observatori de l’Ebre la realitza per encàrrec del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) i col·labora l’Escola Agrària de Gandesa.

El tècnic del COPATE, Josep Aragonès, destaca al Diari que «hem aconseguit crear una línia de col·laboració entre entitats del territori que està funcionant molt bé i tindrà, com a mínim, un any més de continuïtat».

L’empresa barcelonina isardSAT, proveirà les dades de satèl·lit.

Aragonès destaca que «a mig termini la idea és poder disposar de les dades només amb les imatges del satèl·lit, sense sensors. L’Observatori de l’Ebre i el coordinador del projecte en aquesta important institució del territori, Pere Quintana, estan preparats per a fer-ho. Ara s’aplica a la vinya però, en un futur, pot servir per a altres cultius de secà».

El projecte Life Clinomics ha posat en marxa nous processos d’inversió d’entitats públiques, especialment municipis, així com empreses privades de determinats sectors representatius, per disminuir la seva vulnerabilitat, anticipar-se als impactes climàtics i augmentar la seva resiliència, la qual cosa pot millorar-ne la competitivitat i augmentar l’ocupació. Segons el COPATE, «permet un ús més racional del reg de suport».

També al Penedès

El projecte s’ha centrat en tres territoris (Terres de l’Ebre, Alt Penedès i Parc Natural del Montseny) i quatre sectors socioeconòmics (turisme, pesca, agricultura i forestal).

A la comarca també vitivinícola de l’Alt Penedès s’ha posat en marxa l’Observatori de la Sequera a Sant Sadurní d’Anoia. El projecte es basa en la col·locació d’uns sensors al subsòl de les vinyes que recullen dades sobre la pluviometria i l’assecament de la terra per poder tenir informació que permeti combatre la sequera del terreny. El projecte ha estat impulsat per la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal i finançat per Life Clinomics.

Josep Aragonés manifesta que estan molt contents que un projecte que es va iniciar a les Terres de l’Ebre es pose ara en marxa al Penedès. «Encara posa més en valor la tasca que s’està fent des de l’Observatori de l’Ebre, encara massa desconegut, ja que no en som prou conscients de l’enorme importància que té aquest organisme», conclou el tècnic.

Comentarios
Multimedia Diari