Unió de Pagesos crida els agricultors ebrencs per la gran marxa a Barcelona

El sindicat agrari celebra assemblees i activa les xarxes socials per sumar agricultors a la Marxa Pagesa del dia 28

19 mayo 2017 16:44 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sindicat Unió de Pagesos ha iniciat una intensa campanya de mobilització per cridar els agricultors d’arreu de Catalunya a participar en la convocatòria de la Marxa Pagesa del 26 al 28 de gener per la dignitat del sector.

Una mobilització que arrencarà amb tractorades des de diversos punts del país fins a la capital catalana i finalitzarà amb una concentració, que s’espera massiva, a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona el dissabte 28 de gener. L’objectiu és fer visible les reivindicacions del sector coincidint amb la discussió dels pressupostos de la Generalitat per al 2017 i amb l’actual debat sobre el futur polític del país.

A l’Ebre, el sindicat ha engegat aquesta setmana el calendari de xerrades per explicar les raons i detalls de la Marxa Pagesa i sumar, així, el màxim nombre d’agricultors a la concentració. Dimarts es va celebrar una primera xerrada a la Cooperativa Soldebre de Tortosa, divendres fou el torn del Perelló i la pròxima setmana s’han convocat xerrades informatives a Santa Bàrbara, dilluns; Amposta, dimarts, i Deltebre, dimecres. En funció de l’interès que generi la mobilització, s’aniran convocant més actes en altres municipis ebrencs.

El sindicat organitzarà dues columnes de tractors en direcció Barcelona i amb inici a l’Ebre, el dia 26 al matí. La primera sortirà de l’Aldea amb tractoristes del Baix Ebre i Montsià i la segona de Gandesa, amb els de la Terra Alta, i que al seu pas per Móra d’Ebre recollirà els de la Ribera.

Unió de Pagesos preveu que una part dels tractors –els millors equipats– arribaran a Barcelona en un viatge de tres dies amb dues aturades per descansar i dormir al Morell i Molins de Rei. Altres tractoristes poden participar de l’inici de la marxa fins al punt que considerin adient. El sindicat confia a agrupar entre 70 i 80 tractors només a la columna de l’Aldea.

D’altra banda, es posaran a disposició autocars per assistir a la concentració Barcelona. Unió de Pagesos consideraria un èxit omplir un autocar per comarca.

Vídeos dels pagesos

Una de les novetats de la campanya de difusió és l’edició de vídeos de pagesos d’arreu de Catalunya on s’incentiva la participació en la marxa. L’últim, difós ahir pel sindicat, és del sommelier i comercial de vins, Pere Frixach, de Corbera d’Ebre. Remarca el paper de la pagesia en el «reequilibri territorial» i alerta que el sector està «en risc d’extinció» i amb ell «el model econòmic i social de molts dels nostres pobles».

El sindicat ha elaborat un manifest ‘Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia’ que detalla les sis reivindicacions que motiven l’acció.

Tres punts del manifest afecten de manera notable els agricultors de les Terres de l’Ebre: uns preus justos per als productes agrícoles, l’aturada de les retallades del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) i una gestió «diligent i eficaç» de la fauna salvatge per controlar els danys que causa als camps de conreu.

Completa el manifest la necessitat que la ciutadania valori el rol social dels pagesos, una legislació que garanteixi uns espais agraris protegits i productius des del punt de vista agrícola com ramader i, finalment, el paper central d’Unió de Pagesos com interlocutor del sector.

Cau la renda un 39 per cent

A Catalunya, el sindicat alerta que la renda dels pagesos ha caigut un 39 per cent entre el 2001 i el 2015. Les causes són l’encariment desmesurat dels costos de producció, el creixent poder dels oligopolis agroindustrials que incentiven uns preus ruïnosos i l’evolució de la Política Agrària Comuna, que ha deixat de sostenir els preus.

Unió de Pagesos insta la Generalitat a aprovar un paquet legislatiu que garanteixi la justícia i l’equitat en el comerç i la distribució dels productes alimentaris.

‘Els pagesos ens anem defensant, però patint molt’

 Hilari Curto és el coordinador del sindicat Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre.

 - Per què la mobilització?

- Alguns diuen que no és el moment, però pensem que sí que ho és. Es discuteix el model del nou país i volem que la pagesia hi jugui un paper, no només com a productors d’aliments sinó també com a gestors del territori. En segon lloc ara es debaten els pressupostos de la Generalitat i demanem prou recursos per pal·liar les retallades del PDR.

 - Quina és la situació de la pagesia a l’Ebre?

- Ens anem defensant, patint i patint molt. Cada cop les explotacions sofreixen més, ens carreguen amb més regulacions, augmenten els costos i el nombre de pagesos va disminuint.

 - Però el sector agroalimentari és molt potent.

- Coneixem aquest potencial però a les Terres de l’Ebre hi ha moltes petites explotacions, d’oli, cítrics, vinya... En la immensa majoria dels casos no cobreixen costos, i aquesta pèrdua de renda no es veu després reflectida en el producte final.

 

Comentarios
Multimedia Diari