Valoren en 7 milions els perjudicis que la fallida ha causat als impositors i a la Cooperativa de l'Aldea

El nou jutge de Tortosa encarregat del cas referma les acusacions contra els setze investigats i reobre el camí del judici oral

19 mayo 2017 16:38 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La fallida de la Cooperativa de l'Aldea va ocasionar uns perjudicis de 7,02 milions d'euros tant als impositors com a la mateixa entitat. Aquesta és la valoració que el nou titular del jutjat número 1 de Tortosa ha inclòs en la nova interlocutòria d'inici del procediment abreujat, previ a l'obertura del judici oral. L'instructor ha reformulat els arguments de la seva antecessora, tal i com li va reclamar l'Audiència de Tarragona el passat juliol, i manté les acusacions contra els setze investigats en el procés. El nou text desgrana els indicis penals, delimita responsabilitats i identifica perjudicats en dos àmbits d'actuació suposadament delictiva. D'una banda, el falsejament de la comptabilitat de la Cooperativa i la secció de crèdit. De l'altra, l'actuació al voltant de l'antiga Caja Madrid, actual Bankia, amb la pignoració dels dipòsits i el bloqueig de comptes.

Han passat més de sis mesos des que l'Audiència de Tarragona va tombar el primer intent de la llavors jutgessa de Tortosa d'accelerar el procediment i fer via cap al judici oral. Amb una inusual duresa, la instància provincial –que també va excloure del cas la dona i els dos fills del principal investigat, l'exgerent Daniel Ferré- va acceptar parcialment els recursos de diversos investigats anul·lant la primera interlocutòria i exigint que es refés de cap i de nou motivant els fets i concretant les implicacions amb una major precisió. La decisió va causar una considerable decepció entre els afectats i els nous gestors de la mateixa Cooperativa, atès que suposava un nou entrebanc dins del llarg i complex procediment que hauria d'esclarir responsabilitats i, eventualment, poder exigir i recuperar els prop de 4,47 milions d'euros en estalvis que encara es troben entrampats.

Ara, però, el nou instructor del cas va encara més enllà xifrant amb quantitats concretes els danys causats per la fallida, tant per als impositors com per a la mateixa entitat. Són en total 7,02 milions d'euros. Una xifra que recull, tant les operacions comptables fraudulentes per emmascarar els resultats de l'entitat per part dels antics gestors i tapar-los amb els recursos dels impositors –uns 1,9 milions d'euros de perjudici, segons la mateixa Cooperativa-, així com la pignoració dels estalvis dels socis amb Bankia –que entitat i impositors calculen en 1,64 milions d'euros-, així com el bloqueig de comptes de Bankia -3,01 milions d'euros-. En aquest àmbit també s'han d'afegir els 467.000 euros que la Cooperativa va pagar als socis amb els comptes bloquejats, o els prop de 5.400 euros que l'Ajuntament de l'Aldea va destinar a ajudar algunes de les famílies afectades.

 

Comentarios
Multimedia Diari