Vila considera 'greu i lamentable' que l'Estat desatengui la proposta de cabals de l'Ebre

El conseller de Territori i Sostenibilitat demana al Ministeri que recondueixi la decisió i recorda que el nou pla de conca té més rebuig que l'actual

19 mayo 2017 21:55 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha lamentat que el Consejo del Agua hagi "desatès" la proposta de cabals per al tram final del riu Ebre consensuada a Catalunya en el nou Pla de Conca aprovat aquest dimarts. Vila ha considerat "greu i lamentable" que no s'hagi atès una proposta pactada a nivell territorial amb les entitats ecologistes, les institucions, els regants dels marges dret i esquerra de l'Ebre i el Govern. Per això ha demanat al Ministeri de Medi Ambient que "recondueixi aquesta decisió" i ha confiat que l'oposició de Catalunya, País Basc, País Valencià, Navarra, i els "recels" de la Comissió Europea "tornin la sostenibilitat i la racionalitat als cabals de l'Ebre".

"El nou pla neix amb l'oposició de quatre de les nou comunitats per on passa l'Ebre, la qual cosa vol dir que té encara més rebuig que l'actual", ha subratllat el conseller. El titular de Territori s'ha mostrat "decebut" per la decisió, que té un criteri "decimonònic" de repartir l'aigua existent, "violentant l'ordenament internacional" i sense tenir en compte el cabal mediambiental de l'Ebre.

Vila ha recordat que la proposta de Catalunya "permet garantir els cabals ecològics i assegurar les activitats de reg i les activitats econòmiques a l'entorn de l'Ebre". En aquest sentit, es plantejava un volum anual de 5.871 hectòmetres cúbics en anys secs, 7.732 en anys de pluja normal i 9.907 en anys humits, un règim de cabals fins a tres vegades superior a l'actual.

Una de les grans novetats d'aquesta proposta era l'establiment d'una aportació mínima anual de 3.518 hectòmetres cúbics, que no es considera cabal ecològic sinó un cabal mínim de subsistència vers fenòmens excepcionals de sequera, que correspon al concepte de deteriorament temporal per excepcionalitat.

Vila ha recordat la legislació internacional protegeix els cabals ecològics dels rius i que "en conseqüència, si Catalunya fos un estat independent, hi hauria un cabal mínim garantit per moltes decisions equivocades que prenguessin altres administracions com és el cas. Això, lamentablement, no és així".

Comentarios
Multimedia Diari