Vilalba dels Arcs i la Ràpita retiren els seus monuments franquistes

La població de la Terra Alta descarta la consulta popular i aprova per unanimitat del ple treure el monòlit. La del Montsià retirarà la Creu però no el Sagrat Cor que hi ha al Mirador de la Guardiola

19 mayo 2017 16:36 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El ple de l’Ajuntament de Vilalba dels Arcs ha aprovat per unanimitat retirar el monument franquista que hi ha a la plaça major del poble. El govern municipal (format per Compromís per Vilalba-ERC i pels independents) havia proposat la celebració d’una consulta popular sobre el monòlit, alçat a principis de la postguerra i en el que ja es va tapar la inscripció ‘Caídos por Dios y por España ¡presentes!’.

La consulta s’havia de celebrar l’any passat però es va anar retardant i ara s’ha descartat pels problemes de tramitació que comportava, segons ha detallat al Diari l’alcaldessa, Teresa Mariné. A més, s’han tingut en compte els informes demanats, en especial el del Memorial Democràtic. «També el Síndic de Greuges o un informe de la mateixa secretària municipal, ens corroboren que el monument és franquista i que atenent a la Llei de memòria històrica s’ha de treure», explica Mariné.

L’alcaldessa ha destacat la unanimitat de tot el Consistori, és a dir, del govern i els regidors de CiU a l’oposició, en l’acord de ple que ha ratificat la retirada del monòlit, que s’hauria pogut inaugurar el 22 de juliol del 1955 en record dels Fets de Vilalba. Es tracta d’un enfrontament armat que va tenir lloc tot just després de l’alçament militar l’any 1936 a la mateixa plaça major entre revolucionaris i veïns d’ideologia conservadora i religiosos, amb la mort de desenes de veïns. Acabada la Guerra Civil, la repressió contra els veïns d’esquerres va ser també molt dura, amb moltes morts. Per això els Fets encara són presents al municipi.

Segons detalla l’alcaldessa, el monòlit es retirarà peça per peça i serà guardat per l’Ajuntament,a l’espera que es pugui mostrar en un museu o centre d’interpretació per explicar els fets de la Guerra Civil. «En cap cas es destruirà»h a confirmat Mariné.

La Creu de la Torreta

També l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ha anunciat que actuarà en el monument de la Torreta. El Consistori ha rebut l’informe que havia sol·licitat al Memorial Democràtic sobre la càrrega històrica del conjunt monumental que conformen la Torre de la Guardiola, el Sagrat Cor i la Creu. Un cop analitzada la documentació recollida pels tècnics del propi Memorial Democràtic i la facilitada per l’Ajuntament de La Ràpita, aquest organisme sosté que la Creu de la ‘Torreta’, com es coneix l’espai popularment, va ser posada en memòria «dels caiguts per la pàtria i per Espanya» i «per celebrar la victòria del bàndol franquista», i dictamina la seva retirada.

Davant aquest dictamen, l’Ajuntament de la Ràpita complirà la Llei de la Memòria Històrica, que determina que les administracions públiques, «han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de l’alçament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura», i retirarà la creu de la Torreta.

L’alcalde rapitenc, Josep Caparrós, ha explicat que «complirem la llei i retirarem la creu perquè és un símbol d’enaltiment del franquisme com indica el dictamen del Memorial; per contra el Sagrat Cor que corona la Torre medieval no es qüestiona». En aquest sentit, Caparrós ha volgut deixar clar que «la Torreta continuarà sent un magnífic mirador turístic i un espai emblemàtic per als rapitencs, punt de trobada ciutadana i de commemoracions democràtiques com la festivitat de l’Onze de setembre».

L’Ajuntament rapitenc retirarà la creu un cop el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya confirmi que la retirada no afecta a la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la Torre, tal com especifica el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la Ràpita.

Comentarios
Multimedia Diari