Vilalba dels Arcs obre les àmfores del Vi de la Passió

S'elabora amb vinyes centenàries de garnatxa blanca, es cull a mà, el trepitgen els nens i s'aromatitza amb romer, timó i mel

19 mayo 2017 23:09 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Vilalba dels Arcs va viure ahir una jornada molt especial, amb la representació de la Passió i tot un programa d’ activitats lúdiques i culturals al llarg de tot el Dissabte Sant. Una de les més populars és el tast que s’organitza des de fa nou anys i que cada cop té més bona acollida entre terraltencs i forans.

Després de tastar els vins més destacats dels cellers del municipi, ahir es van obrir les àmfores que contenien l’especial Vi de la Passió. Elaborat amb tècniques de l’època romana, el resultat és cada any una sorpresa i enguany ha estat majúscula.

Malgrat que com reconeixia Joan Ramon Bada, un dels enòlegs encarregats de l’elaboració del Vi de la Passió, el resultat cada any és diferent, enguany ha sorprès gratament per l’aromatització, la frescor i l’elegància que s’ha aconseguit.

Els experts no van estalviar elogis, reconeixent tots plegats que és el millor Vi de la Passió que s’ha elaborat fins ara, nou edicions després que comencés aquesta iniciativa dels viticultors vilalbencs.

Menys oxidat i menys dolç que en les altres anyades, el Vi de la Passió 2015 ofereix un record de vermut blanc que el converteix en un vi més d’aperitiu que de postres, com havia estat qualificat, a casa de la seva dolçor, en els altres anys.

D’explicacions de per què aquest any el resultat ha estat tan diferent n’hi ha moltes i cap de concreta. La lluna, la verema o la maduració del fruit en poden ser la causa.

Com va remarcar Rosa Domènech, membre del Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs i propietària del celler Clua, «el món del vi és així», fent sempre el mateix, no s’aconsegueix mai el mateix resultat. I és que, any rere any, el procés d’elaboració es repeteix seguint les tècniques de fa milers d’anys, les de l’època romana.

Es cultiva a la finca La Mussola, amb unes vinyes centenàries de garnatxa blanca, la varietat autòctona de la Terra Alta, que només produeixen per aquesta finalitat. Es cull el raïm a mà, el trepitgen els nens i s’aromatitza amb romer, timó i mel. Es deixa reposar a les àmfores i s’obre per primer cop tots els Dissabtes Sants, coincidint amb una de les representacions de la Passió.

Des de fa tres anys, part de la collita es fa servir per produir vi blanc amb les tècniques actuals perquè pugui ser degustat pels veïns de Vilalba dels Arcs en els àpats de la Passió i també per aquells visitants que no es perden aquesta representació popular. No és un vi comercial, però té les seves característiques especials.

Perquè els cellers de Vilalba dels Arcs s’involucrin en l’elaboració del Vi de la Passió, el Patronat els reserva un espai per donar a conèixer els seus millors vins amb el tast que precedeix l’obertura de les àmfores.

Una seixantena de persones van participar ahir al matí en aquest acte que cada any té més públic i més forà. El tast s’ha fet un lloc de referència en l’agenda vitivinícola comarcal i territorial i cada any es convida el celler d’una DO de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari