ADIF rep més de 200 al·legacions contra el viaducte de Campredó

La previsió és eliminar el pas a nivell del poble, a la línia Tortosa-L’Aldea, i ja s'ha iniciat ja el procés d’expropiacions

24 febrero 2022 19:00 | Actualizado a 25 febrero 2022 15:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) ha rebut més de 200 al·legacions al projecte de supressió del pas a nivell de Campredó, a la línia de Tortosa a l’Aldea-Amposta (R16), pel qual es preveu la construcció d’un viaducte. Han estat presentades per propietaris, veïns, entitats locals i ambientalistes, a més de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Campredó i l’Ajuntament de Tortosa. El termini per presentar-les acabava ahir.

L’obra respon a la llei que obliga l’empresa estatal a retirar tots els passos a nivell que hi ha dins les poblacions. Però des de l’EMD remarquen que fa deu anys que no havien tingut notícia del projecte, del qual es van assabentar que es posava en marxa per l’inici del procés d’expropiació als veïns afectats.

Segons detalla l’alcalde Damià Grau, Campredó diu no al viaducte «i proposa buscar alternatives més sostenibles, menys agressives amb l’entorn i que realment donin sortida a les característiques i necessitats de la població». Entre els arguments en contra de la proposta d’ADIF, es troba el fet que s’envairia una zona natural protegida com són els Marjals de Campredó, que es concentraria el trànsit rodat en un sol carrer, l’impacte paisatgístic i d’imatge que l’obra suposaria per al poble, «el qual perdria la terrassa fluvial i quedaria encaixonat», i també per la inundabilitat del terreny i l’afectació en les explotacions agrícoles.

Entre les entitats que han presentat un escrit d’al·legació hi ha també l’Associació Cultural Soldevila o el grup ecologista Gepec, segons detalla Grau al Diari.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Tortosa ha presentat les seves pròpies al·legacions. El document assenyala que tant l’Ajuntament com l’EMD de Campredó no havien estat informats de l’aprovació definitiva del projecte.

Així mateix, el Consistori afegeix que diverses finques de propietat municipal afectades pel projecte formen part de camins municipals situats en sòl no urbanitzable. D’altra banda, dos parcel·les integren la zona humida coneguda com a Marjals de Campredó, «que esdevé una zona d’interès municipal i que cal vetllar per la seua preservació».

Les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Tortosa també apunten la característica dels terrenys com a zona inundable i alerten, en conseqüència, que cal tindre en compte la retenció d’aigua que podria provocar la construcció del talús projectat, no només a la zona natural sinó també a la mateixa infraestructura ferroviària. Per tot plegat, l’Ajuntament demana més concreció sobre les afectacions a la zona i, eventualment, l’estudi d’alternatives que n’eviten o en minimitzen l’impacte. Mentrestant, també insten a prendre mesures preventives per a reforçar la seguretat del pas a nivell, com ara l’actualització tecnològica de les barreres així com la reducció de la velocitat dels trens que hi circulen.

Tal i com va explicar el Diari, el viaducte, en altura amb pilastres de formigó, està projectat des del pont del canal de l’esquerra fins al carrer Mossèn Frederic. Des d’ADIF afirmen que ni l’EMD ni l’Ajuntament poden al·legar desconeixement de l’obra, que és complexa i per dissenyar-la s’han tingut en compte tots els condicionants del terreny, com la proximitat al riu Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari