Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Alcanar crea una taula tècnica per prevenir els efectes i danys dels aiguats

  També s’actuarà al barranc de les Cases, que es destaparà i renaturalitzarà el tram final, que ocupa una plaça i el passeig marítim

  08 febrero 2024 17:49 | Actualizado a 08 febrero 2024 21:06
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Alcanar ha creat una taula tècnica per buscar solucions preventives als efectes dels aiguats. Cal recordar que el municipi d’Alcanar ha patit greus danys per inundacions i aiguats recurrents, durant el 2018, 2021 i 2023. Es tracta d’una iniciativa pionera al país que, amb el coneixement d’experts, desenvoluparà accions preventives d’envergadura per a reduir danys importants en futures catàstrofes naturals, donat el context de canvi climàtic actual.

  La trobada, organitzada per l’Ajuntament d’Alcanar, ha reunit a diverses personalitats expertes en diferents àmbits relacionats amb la gestió del territori i les emergències. Entre els participants, destaquen Roger Sauquet i Isabel Castiñeira, doctors en arquitectura per la UPC; Oriol Bassa, expert en canvi climàtic i doctor en Medi Ambient; Àlvaro Arasa, doctor en Geologia per la UB; Ignasi Reques, cap territorial de l’ACA; Rafa Prades, responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre; Jordi Castellví, representant dels Bombers a les Terres de l’Ebre; així com Maria José Forcada, arquitecta municipal de l’Ajuntament d’Alcanar i una representació de veïns i veïnes de les zones més afectades.

  Durant la jornada, s’han exposat diversos projectes i estudis centrats en les àrees més vulnerables davant les pluges torrencials, amb la participació activa del veïnat afectat del Fondo de Jan, Barranc Sant Jaume i Barranc del Llop. En concret, s’han plantejat mesures de renaturalització dels espais per garantir una millor gestió de l’aigua i evitar danys majors en el futur.

  Dins les accions previstes, destaca l’adequació dels pluvials al voltant dels centres escolars. «De fet, les obres de la primera fase començaran aquest mateix mes i serviran per a pal·liar els danys ocasionats pels aiguats moderats, a més de millorar tota l’estructura de l’extracció de l’aigua per garantir una correcta evacuació en cas que es tornen a produir intenses precipitacions», ha explicat la regidora d’Urbanisme, Mireia Garriga.

  Una altra de les accions tractades a la taula tècnica és la renaturalització del barranc dels Sant Jaumes de les Cases; un punt molt afectat per les pluges i que necessita una acció integral. En aquest sentit, es portarà a terme una obra sense precedents que tornarà a deixar descobert el barranc amb una ampliació de la sortida de l’aigua al mar.

  L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha destacat la importància d’actuar de manera preventiva, assenyalant que «l’experiència ens diu que les inversions s’han de focalitzar en l’àmbit preventiu per garantir l’estalvi de despesa i adquirir coneixement per fer d’Alcanar un municipi més resilient». L’Ajuntament treballa ja des de fa mesos amb experts.

  Comentarios
  Multimedia Diari