Alcanar només rebrà un 19% de la subvenció pels aiguats del 2018

L’Ajuntament denuncia que els ajuts han obviat les necessitats i particularitats del municipi i el territori ebrenc

29 septiembre 2020 06:00 | Actualizado a 30 septiembre 2020 09:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, i la regidora d’Urbanisme i Ordenació del Territori, Ivette Fibla, han denunciat que l’Ajuntament d’Alcanar només ha rebut un total de 815.040,60 euros, pels aiguats del 2018, dels 4.239.311,05 que li havia reconegut el govern de Madrid. Això significa que només se li atorga un 19% del total de la subvenció.

La resolució provisional d’aquestes subvencions ha descartat més de la meitat dels 52 camins malmesos: uns perquè necessitaven reparacions d’apedaçament, altres perquè són de terra i també aquells que no es consideren de titularitat municipal. Des de l’Ajuntament canareu adverteixen que no poden entorpir la campanya de recollida dels cítrics que comença per complir amb els 18 mesos que es donen per executar les obres que els han aprovat.

També lamenten que no s’hagin inclòs a les ajudes els camins de terra, els més malmesos i per als quals es preveia una millora amb asfalt o formigó.

El batlle ha indicat que «alguna cosa no s’ha fet bé perquè es perdran 3,5 MEUR que acabaran tornant a l’Estat per inoperància política». Tanmateix, Roig ha denunciat que fa molt de temps que demana «una reunió a tres bandes que finalment no s’ha produït» i que ningú ha tingut en compte «les reivindicacions d’Alcanar».

L’Ajuntament de Roquetes també ha denunciat, com Alcanar, que només rebran un 12,5% dels ajuts pels danys ocasionats pels aiguats del 2018.

El consistori havia valorat els desperfectes d’aquelles pluges en 154.924,25 euros i confiaven en una subvenció per al finançament del 50%, de prop de 80.000 euros.

La resolució provisional de les subvencions els atorga així 19.442,68 euros, amb possibilitat que siguin menys.

El consistori també qüestiona, com ha fet l’alcalde d’Alcanar, que l’Estat i la Generalitat apliquin «criteris» diferents per a la mateixa emergència i que es descartin les obres que afecten els camins de terra o que suposen reparacions parcials.

D’altra banda, Ulldecona rebrà una subvenció de 200.000 euros per arranjar els camins malmesos, però segons ha denunciat l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, «la gestió d’aquestes ajudes per part de la Generalitat és de les coses més lamentables que he vist». Tal com explica, al novembre de 2019, el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública va subscriure un conveni amb la Generalitat per a la gestió dels ajuts, amb una quantitat econòmica que responia al 50% dels danys declarats.

Segons Ventura, «en el nostre cas, els danys, bàsicament corresponien a camins municipals i arribaven a 1’5 milió d’euros, pel que ens corresponien 750.000 euros». Posteriorment però, «la Generalitat va decidir treure unes noves bases amb criteris molt més restrictives i inclús abusives». Aquest fet va propiciar diferents reunions i trobades entre els ajuntaments afectats i els responsables dels serveis territorials de l’administració catalana, que es va mostrar «inflexible a les demandes dels municipis». Entre altres motius de queixa, es troba el fet que queden exclosos de la subvenció les reparacions en camins de terra i només entren els camins malmesos que estiguen formigonats o alquitranats.

Comentarios
Multimedia Diari