Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Alerten que la sequera amenaça la supervivència de les abelles

  La campanya de la mel es presenta igual o pitjor que l’any passat per la manca de pluges

  23 febrero 2024 18:07 | Actualizado a 24 febrero 2024 07:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Els apicultors ho diuen molt clar: «sense apicultura no hi ha vida». El sector alerta que la sequera amenaça específicament la supervivència de les abelles, i en conseqüència la producció de mel.

  Enguany es preveu un descens en la campanya de la mel, que ja va patir l’any passat una davallada del 30%. «Ja portem tres anys amb canvi climàtic, sense ploure bé, i això juntament amb tota la resta de problemes que tenim i la vespa velutina ens fa estar molt malament. Es presenta un any molt, molt dolent», alerta l’apicultor del Perelló Rafel Múria, portaveu de les cooperatives apícoles de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. «La campanya comença ara amb el romaní, però com que no ha plogut no n’hi ha. Estem esperant alimentant les abelles», detalla.

  A més del context de la sequera, moltes de les reivindicacions del sector apicultor són comunes amb altres sectors de la pagesia que aquests dies estan mobilitzant-se, com la competència deslleial, l’augment dels costos i l’increment de controls i burocràcia. L’obligatorietat de compromisos, condicionants i requisits que «sovint estan allunyats de la realitat del sector» dificulten el funcionament i agreugen els costos.

  «Tenim una burocràcia administrativa pèssima. Ens persegueixen amb papers i així no es pot ni treballar. Ens demanen permisos per tot arreu, ens compliquen molt la situació. N’estem farts. Així no podem sobreviure», denuncia l’apicultor.

  En aquesta situació les cooperatives de la mel plantegen una bateria de propostes consensuada i reclamen un major suport per part de les oficines comarcals en la realització de tràmits.

  El sector també sol·licita que s’elimini la limitació de 80 a 40 arnes d’abelles als parcs i espais naturals perquè és una mesura que no respon a criteris tècnics i que se suprimeixi l’obligatorietat del cartell d’advertiment de la presència d’abelles perquè en altres comunitats autònomes no s’exigeix.

  Per la seua banda, Unió de Pagesos, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, els Apicultors Gironins Associats, la Cooperativa Apícola Tarragonina, els Apicultors Lleidatans Associats i l’Associació Catalana d’Apicultors també demanen una reunió amb el Departament d’Acció Climàtica per abordar els problemes específics que té el sector, a la vegada que donen ple suport a les demandes de la resta de sectors productius que es mobilitzen aquests dies.

  Les entitats apícoles reclamen un control i una regulació de l’entrada de productes apícoles de països tercers per garantir la correcta traçabilitat alimentària, a més de compensacions per les pèrdues produïdes pels abellerols a l’apicultura, recursos i actuacions per combatre els greus efectes de la Vespa asiàtica, i un gasoil professional.

  Múria adverteix que apicultors joves «van començar a treballar amb il·lusió i ara estan plegant». Ell mateix és la cinquena generació d’apicultors a la família. «El meu fill és la sisena, però quin futur li espera?», clou.

  Comentarios
  Multimedia Diari