Aprendre a salvar una vida des de la infància

Mestres i professionals de la salut ensenyen els escolars com actuar davant d’una aturada cardíaca amb una iniciativa nascuda a Tortosa

17 octubre 2017 09:22 | Actualizado a 17 octubre 2017 10:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria, fins a 191 alumnes de tercer i quart de primària van participar ahir en un taller de sensibilització de l’aturada cardiorespiratòria, que va tenir lloc a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa. L’activitat també es va celebrar a Gandesa, Amposta, Móra d’Ebre i l’Ampolla, amb l’Associació Esportiva Jordi Pitarque.

El projecte ‘Terres de l’Ebre territori cardiosaludable i cardioprotegit’ és promogut per diversos serveis territorials: Salut, Ensenyament, Empresa i Coneixement, i la Representació Territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre.

La representant territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre, Cinta Espuny, explica al Diari com un projecte que va nàixer a Tortosa ara s’està estenent per tot el territori català a través del Consell Català de Ressuscitació. El grup de Suport Vital Bàsic, amb mestres, va començar el 2008 a treballar amb el material didàctic a les aules. «Es tracta que els xiquets siguen capaços de gestionar una aturada cardíaca, que sàpiguen com actuar. Es fan, a educació física, dos o tres sessions a l’any fins batxillerat, on s’introdueix els DEA», detalla.

També la mestra d’educació física del ZER Mont Caro Cinta Ejarque, que forma part del grup de treball de Suport Vital Bàsic, explica que hi ha moltes escoles que ja tenen aquestes sessions al currículum. «Comencen a P3 amb continguts bàsics i van avançant en un treball en espiral», detalla. Així, els monitors de la jornada d’ahir van ser alumnes de batxillerat de l’Institut Joaquín Bau i del Cristòfol Despuig que ja han rebut aquesta formació des de petits.

Gemma Luque, estudiant per a tècnic d’emergències sanitàries, explicava ahir als xiquets com actuar: «Si es troben una persona conscient el que han de fer és col·locar-la en la posició lateral de seguretat. Si està inconscient, han de trucar al 112 i fer la respiració assistida».

Cinta Albesa, mestra de l’Escola Sant Llàtzer, valorava que una jornada lúdica com la d’ahir havia motivat més els seus alumnes. «Posar una persona en la posició lateral és potser una mica difícil, però el que segur que aprenen és a trucar al 112 i que puguen explicar on són, i si saben quant de temps fa que la persona està en aquella situació», apuntava.

 

Comentarios
Multimedia Diari