Arrenca la collita de la sal a l’espera de poder fer el transport via marítima

Infosa treballa per treure la mercaderia per la badia dels Alfacs, per no dependre de la fràgil barra del Trabucador

30 agosto 2021 10:31 | Actualizado a 30 agosto 2021 10:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Infosa arrenca avui dilluns la collita de la sal a les Salines de la Trinitat. Es tracta de les úniques salines marines de Catalunya i una de les cinc grans que hi ha a l’Estat espanyol. Estan situades a la punta de la Banya, al delta de l’Ebre, al terme de la Ràpita.  El gerent d’Infosa, l’empresa que explota les salines, Joan Sucarrats, preveu que serà una collita normal o inferior a la mitjana, situant-se vora les 80.000 o 85.000 tones.
«Aquest serà un any prou normal, no tindrem una gran collita, estant per sota de la mitjana, que se situa vora les 90 o 95.000 tones», detalla al Diari. «Hem tingut una primavera en què no ha plogut gaire, però tampoc ens ha permès evaporar tot el que voldríem».

I és que les condicions meteorològiques òptimes per a una bona producció de sal és un any de calor, vent i poques precipitacions. Malgrat no ser una producció abundant, la d’enguany serà sens dubte molt millor que la de l’any passat, quan es va arribar només a les 37.000 tones, a conseqüència del temporal Glòria del gener del 2020. «Ens va entrar molta aigua dins de les instal·lacions i a les aigües concentrades i ens va perjudicar moltíssim», recorda Sucarrats.

Tot i que enguany al gener també va arribar el temporal Filomena, aquest no va ser tan virulent. «El Filomena no va ser com el Glòria. La barra del Trabucador va quedar també afectada, però només vam estar 3 o 4 setmanes sense poder accedir a les instal·lacions».

L’única forma d’accedir a la punta de la Banya i a les salines és o bé per via marítima per la badia dels Alfacs o bé a través de la barra del Trabucador. L’estat d’aquesta barra, per tant, influeix directament en la gestió d’aquesta empresa i, en inundar-se per forts temporals, els treballadors no hi poden accedir.

«Enguany estem accedint amb certa normaitat, però és per la sort que hem tingut que després del Filomena no hem tingut grans temporals. Malgrat això, aquest hivern davant de qualsevol temporal tornarem a quedar aïllats». Per tot plegat, Infosa està treballant en un projecte per poder treure la mercaderia via marítima i no dependre de l’estat del fràgil Trabucador. «Ara també estem a l’espera de si aproven les obres del Ministeri d’aportació de sorres, ja que unes 150 tones aniran a la barra del Trabucador. Això ens garantiria passar aquest hivern, però cal una solució estructural», argumenta el gerent.

El projecte d’Infosa preveu poder transportar els camions en una barcassa en cas de trencament de la barra, des d’un dels molls de la Ràpita cap a un nou moll que es construiria a les Salines. «Ara estem en fase de tramitació ambiental, a l’espera de la Generalitat. Si aconseguim la tramitació ambiental, tot seguit el projecte anirà a Madrid», detalla Sucarrats. «Si tot va bé, potser el gener del 2022 tindrem resposta i llavors s’iniciarien les obres per fer el nou moll, que podria ser una realitat a finals de l’any que ve». Per a Sucarrats la situació del Trabucador és tan crítica com la d’altres punts del Delta. «I com que veiem que des de l’Administració no s’està donant una resposta seriosa ni es posen d’acord, hem volgut buscar una alternativa per assegurar la viabilitat de l’empresa, ja que hem de tenir garantida la sortida de la mercaderia», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari