Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Arrenca la inundació sense restriccions de 19.500 hectàrees al delta de l’Ebre

Els pagesos inicien la solta de l’aigua al marge esquerre. La setmana que ve continuarà al marge dret, en el procés que dona el tret de sortida a la campanya de producció de l’arròs

25 abril 2024 17:26 | Actualizado a 25 abril 2024 17:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’arrossaire Albert Pons ha obert aquest dijous al matí el sistema d’entrada d’aigua a la seva finca del terme de Deltebre. En els propers dies, el terreny quedarà totalment cobert d’aigua i serà el moment de sembrar. Dijous 25 d’abril era el dia marcat al marge esquerre del Delta per iniciar la solta de l’aigua, que dona inici cada any a la campanya de l’arròs. Al marge dret, el procés arrencarà a partir d’aquest dilluns 29 d’abril, ja que unes obres de reparació a l’assut han retardat uns dies el procés.

Al marge esquerre, en els propers dies s’inundarà un 60 per cent dels arrossars. En el 40 per cent restant els pagesos opten per la sembra en sec, que va arrencar fa unes setmanes per tal d’evitar els efectes indesitjats de la plaga del caragol poma.

Els pagesos comencen la campanya amb optimisme, a diferència de l’any passat. El bon estat de les reserves de la conca de l’Ebre, amb el pantà de Mequinensa per sobre del 90 per cent, fan que aquest any no hi hagi limitacions en el regadiu, tal i com els ha confirmat la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). L’any passat, amb una dotació de només del 50 per cent de l’aigua per a regar, algunes zones van patir especialment per la salinitat dels sòls i la producció va caure un 14 per cent.

«Enguany hi ha aigua i l’abundància fa que sigue també de més qualitat», explica Pons, que també és responsable del sector de l’arròs al sindicat Unió de Pagesos.

La previsió de sembra al delta de l’Ebre se situa en unes 19.500 hectàrees, de les 20.500 hectàrees del conjunt de Catalunya. Aquesta superfície d’arròs es manté estable i majoritàriament es conreen les varietats tradicionals de gra rodó i semillarg. La varietat més estesa és la Jsenda, adaptada al territori i més productiva.

Si no hi ha incidències climatològiques, afectacions de fauna o plagues, enguany la producció es pot situar en els 140 milions de quilos d’arròs.

Segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Arrossaires del Delta de l’Ebre i la Càmara Arrossera del Montsià aglutinen el 68% del total de l’arròs català. El president d’Arrosaires i responsable de l’arròs a la FCAC, Jordi Casanova, explica que una de les novetats de la campanya és també la prova pilot de drenatge de parcel·les que du a terme la Comunitat de Regants, amb l’objectiu de reduir la salinitat i així aconseguir el doble benefici «de millorar el cultiu i aconseguir una gestió més eficient de l’aigua». El projecte, que s’implementa a una zona delimitada del marge esquerre, consisteix a instal·lar infraestructures de drenatge dels camps i evitar la falca salina que suposa l’entrada d’aigua de mar al subsòl.

Tot i l’optimisme general, també hi ha una certa incertesa pels preus que pugui tenir l’arròs aquesta campanya, «arran de les «importacions massives d’arròs procedent del sud-es asiàtic, per part d’industrials del sector», explica Pons al Diari.

Una altra de les preocupacions, en especial a la zona de Deltebre, Camarles o l’Aldea, és l’afectació que pugui tenir enguany la plaga del caragol poma, espècie exòtica invasora present al Delta des de l’any 2009. Després d’uns anys en què s’havia anat controlant, les restriccions de regadiu de l’any passat van fer que s’hagués de reaprofitar l’aigua dels desguassos, on l’espècie és més present. Després de la sega al 2023 es van fer, a la majoria de camps, tractaments amb saponines, un producte que permet atacar l’espècie sense afectar l’ecosistema, i que han estat subvencionats en un 75 per cent per l’administració. Durant l’hivern també es va deixar entrar aigua marina als desguassos per matar els adults que quedessin de l’espècie, que amb les baixes temperatures s’amaga sota terra. Ara, quan pujarà el termòmetre, serà el moment també de determinar quin és l’abast actual de la plaga, segons admeten els pagesos de la zona.

Comentarios
Multimedia Diari