Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Cinc joves de la Sénia impulsen una cooperativa per recuperar camps abandonats

    La iniciativa donarà faena a persones en risc d’exclusió social o amb diversitats funcionals

    27 agosto 2022 18:20 | Actualizado a 27 agosto 2022 23:17
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Cinc joves de la Sénia s’han unit per impulsar una cooperativa per recuperar camps abandonats i afavorir la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social o amb diversitats funcionals. Es tracta de Terram, que ja prepara la producció del primer oli d’oliva verge extra per a aquesta tardor i que vol crear llocs de treball alhora que posar en valor la mateixa activitat agrària al territori.

    Els cinc amics de tota la vida, de 28 anys, són Oscar Pla, Ruben Prades, Eli Bermúdez, Enric Martí i Martí Vinyals. Després del confinament van decidir impulsar una iniciativa vinculada a la Sénia i a les Terres de l’Ebre. «Teníem ganes de fer alguna cosa, i fer-ho al nostre poble, perquè l’estimem. Cadascú de nosaltres ens dediquem a àmbits diferents, però vam pensar que ens podíem complementar els uns als altres», explica al Diari Enric Martí, qui es dedica a la part financera del projecte. Bermúdez, psicopedagoga, treballa en la vessant d’educació social de la iniciativa, com Pla, mentre que Vinyals és enginyer i Prades, pagès.

    La cooperativa Terram és sense ànim de lucre i d’iniciativa social, com bé sintetitza el seu lema: «l’agricultura que genera oportunitats». «El nostre objectiu principal és crear oportunitats laborals per a persones en risc d’exclusió social o amb alguna diversitat funcional, especialment de les Terres de l’Ebre. Sense menysprear el nostre segon objectiu que és el de donar importància a l’activitat agrària i a la faena que fan els pagesos a diari. Darrera dels pagesos hi ha sovint una faena que no es veu, però si no fos per ells tindríem un problema de subministraments, i més tenint en compte el canvi climàtic», exposa Martí.

    La cooperativa ja està treballant en una vintena d’hectàrees per produir el primer oli d’oliva verge extra, en terres gestionades per ells mateixos o bé familiars. Si la campanya va bé, la previsió és fer 2.000 ampolles i poder acollir-se a la DOP Baix Ebre-Montsià. L’objectiu és començar a tenir persones treballant ja el 2023. «I volem oferir una remuneració digna, que puguen aportar el suficient a casa i a la seua família. I també que hi haja una certa flexibilitat laboral i una conciliació familiar, ho tenim molt en compte», apunta l’emprenedor.

    Per fer la producció d’oli i gestinar les terres, la cooperativa està oberta a noves col·laboracions. «Hem vist que hi ha falta de relleu generacional al camp i volem que hi haja continuïtat per a aquelles terres que poden quedar ermes. Volem recuperar aquestes terres», exposa. «Hi ha persones que tenen finques sense cap ús i no tenen temps a dedicar-hi, i que ja s’han ofert per cedir-les. Volem tenir el màxim d’oportunitats possibles i al camp hi ha molta faena: s’ha de netejar, plantar, regar...».

    La cooperativa prepara ja una segona línia de negoci basada en la comercialització de bosses de plantes aromàtiques de la zona, com el romer, l’espígol, la saboritja i la farigola, que tenen molts usos i moltes propietats per a la salut.

    «Hi ha un compromís social i una humanitat al darrera que s’ha de veure reflexat en tots els productes que oferirem», clou Martí.

    Terram, assessorada en els seus inicis per l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, també organitza jornades amb entitats socials i institucions per donar a conèixer el projecte i explicar el procés productiu de l’oli, les varietats d’oli que hi ha al territori o les diferents plantes aromàtiques, entre d’altres temàtiques. No dubten en seguir creixent i crear noves línies de negoci.

    Comentarios
    Multimedia Diari