Un cop passada l’època de nidificació de les aus i a les acaballes de la temporada turística, Costes de l’Estat ha reprès aquesta setmana els treballs d’aportació d’arenes a les parts més sensibles del delta de l’Ebre. L’actuació es va aturar el passat mes de març quan es portava executat el 70 per cent, i ara es torna a posar en marxa, amb un termini d’execució de 12 setmanes: fins a finals de novembre o principis de desembre, depenent de la meteorologia.
A la primavera els treballs van quedar enllestits a la zona frontal de l’illa de Buda, però no al Trabucador i la zona de la Marquesa i Riumar.
Queden per dipositar uns 80.000 metres cúbics de sorra, extreta d’altres àrees del Delta on s’acumula (la punta de la Banya, el Fangar o la platja del Serrallo) i transportada amb camions i remolcs per les platges fins a les zones més afectades per la regressió. Ara les màquines es troben ja en plena activitat al Trabucador, on es treballarà les pròximes sis setmanes. En aquesta zona s’ha creat un sistema de dunes alternes discontínues, de quatre quilòmetres de llarg, i ara es preveu acabar de rectificar l’alineació de la part exterior de l’istme, per intentar recuperar la morfologia anterior al temporal Gloria de 2020 i evitar que la força de les onades en episodis excepcionals creï canals i trenqui novament la barra.
Pel que fa al litoral de Deltebre, s’hi tornarà a treballar un cop completada l’actuació al Trabucador. El projecte contempla guanyar extensió de platja al nord i sud del restaurant els Vascos, per alinear l’escollera de protecció existent i evitar la distorsió de l’efecte de les onades que aquesta ocasiona.
L’obra compta amb l’assessorament del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb un equip liderat per Agustín Sánchez-Arcilla. L’actuació va arrencar a l’octubre de l’any passat, amb una dotació de vora 4 milions d’euros, però es va haver d’aturar al març, ja que les platges d’on es treu i on es dipositen les arenes són espais on es reprodueixen moltes espècies del delta de l’Ebre. De moment, les actuacions realitzades han donat resultats i han permès protegir aquests punts més fràgils i afectats per la regressió. «El moviment d’arenes és el futur en la defensa del Delta», afirmen fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica, que encara té pendent d’aprovació definitiva l’esperat Pla de Protecció del delta de l’Ebre.
El servei de Costes a Tarragona està avaluant també els danys que ha causat la recent DANA i el temporal de mar que la va seguir, amb onades que van arribar als quatre metres. Al delta de l’Ebre no hi ha hagut afectacions, més enllà de l’habitual inundació del Trabucador, però a l’Ampolla o l’Ametlla deMar les platges han patit pèrdues importants d’arena. A la zona de la Ràpita i Alcanar Platja, les barrancades provocades pels aiguats han trencat el camí litoral i molts accessos a les platges, que s’hauran de reparar. En aquest sentit, el servei provincial de Costes demanarà a Madrid obres d’emergència al litoral de les Terres de l’Ebre per refer totes les infraestructures malmeses.
són els metres cúbics d’arena del Delta que queden per dipositar als espais fràgils