Creen un paquet turístic per visitar l’Ebre amb la menor petjada ecològica

És un projecte interregional per impulsar l’ecoturisme a l’àrea  Mediterrània, juntament amb 12 territoris més

14 enero 2019 11:07 | Actualizado a 13 febrero 2019 18:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre participa en un projecte interregional per  impulsar l’ecoturisme de qualitat a la Mediterrània, a través del qual s’han creat paquets turístics per visitar 13 territoris i espais protegits amb la menor petjada ecològica possible. En el cas de les Terres de l’Ebre, ‘Wildlife colors of the Ebro Region’ proposa recórrer  en set dies el Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Ports i altres actius com els espais de la batalla de l’Ebre o els cellers de la Terra Alta, coneixent a fons el medi ambient i la cultura locals, tenint la màxima cura per l’entorn. 

La proposta s’adreça principalment al mercat anglosaxó i es posarà en marxa aquest mateix 2019, un cop s’hagin passat els darrers testos, a través d’un touroperador especialitzat en ecoturisme de qualitat a nivell mundial, GreenSpot Travel. Es tracta d’atreure al territori un tipus de visitant diferent, que busca autenticitat i espais de gran qualitat ambiental, d’alt nivell adquisitiu (la despesa prevista és d’entre 250 i 350 dòlars la jornada) i que generi un baix impacte. «També es pretén desestacionalitzar la temporada turística, ara molt centrada en l’estiu», apunta Mercè Mariano, tècnica del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) que coordina el projecte a nivell local. 
Així, una de les principals novetats és l’exhaustivitat amb la que es defineix la petjada ecològica que deixa cada visitant i que ha estat ja quantificada en uns primers viatges a mode de test, seguint la metodologia fixada per la George Washington University. «Aquí es mesura tot, des dels mitjans de transport que s’empren fins a l’eficiència dels allotjaments, els restaurants o de les activitats de lleure que es duen a terme», detalla Mercè Mariano. Així per exemple, després dels primers testos s’han millorat aspectes com ara l’ús de transport públic per accedir a Terres de l’Ebre, les passejades amb embarcacions a vela enlloc de motor a la badia dels Alfacs, l’eliminació de l’ús d’ampolles de plàstic o la reducció de la quantitat de menjar ofert, entre d’altres. 

La iniciativa s’emmarca dins del projecte DestiMED, en el que participen 12 espais  més de la Mediterrània on també s’han creat paquets turístics similars: la Reserva de la Biosfera de Menorca; l’espai protegit de Samaria (Grècia); els parcs naturals de La Camarga i Calanges, a França; Torre di Cerrano,  Collina Metalliefere i Ulisses Riviera a Itàlia; les illes Kornati i Lastovo, de Croàcia, i també Albània (la zona nord i sud del país).

El projecte vol ser un primer pas per obrir noves oportunitats i impulsar l’ecoturisme de qualitat en aquestes zones. L’objectiu és donar suport als petits operadors locals, concertant el sector a través de la creació de clústers d’ecoturisme,  i oferir ofertes completes d’allotjament, restauració, transport i activitats de lleure de baix impacte i de turisme de natura i cultural. En el cas de les Terres de l’Ebre, inicialment l’oferta d’allotjaments i activitats ha estat coordinada per Nòmada Viatges, empresa amb una llarga experiència al delta de l’Ebre. 
El projecte també col·labora en la conservació dels espais. Així, una part del cost de venda del paquet ecoturístic es destinarà a entitats que treballen als parcs naturals del Delta i els Ports. 

El paquet proposa al visitant conèixer el territori amb un recorregut prefixat i un guia de parla anglesa. Els primers dies se centren al Delta de l’Ebre, on  es podran conèixer les típiques barraques i activitats tradicionals com perxar amb barca per les llacunes, conèixer l’activitat de producció de musclos i ostres a les badies, fer ‘birdwatching’ (observació d’ocells),  i conèixer la gastronomia i tradicions com ara les jotes i les rondalles. Posteriorment es preveu un desplaçament cap a l’interior, amb visites a espais d’interès cultural com la ciutat de Tortosa, a camps d’oliveres mil·lenàries, i cellers de la Terra Alta. També es proposa conèixer l’entorn natural del Port i els espais de la batalla de l’Ebre. 

Comentarios
Multimedia Diari