De Jesús a l’estratosfera: la missió sub-espacial d’un jove i el seu projecte científic

Josep Curto, de l’IE Daniel Mangrané, llençarà una càpsula a 35 quilòmetres

02 noviembre 2021 19:50 | Actualizado a 03 noviembre 2021 06:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Són les 10 del matí a l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús. Alumnes i docents recorren els passadissos d’aquest centre, gran però acollidor. Se sent el clàssic xivarri entre adolescents. Al fons, una classe d’anglès. És una escena que tots hem viscut, i el seu record i sensacions es desbloquegen cada cop que caminem entre les aules d’un centre educatiu. Aquí estudia Josep Curto, alumne de 14 anys de tercer d’ESO, que està preparant ni més ni menys que una missió sub-espacial. D’aspecte aparentment tranquil, Curto treu a poc a poc d’una capsa el seu projecte «Servet Fluids», un artefacte difícil de desxifrar a primer cop d’ull. Aquest dissabte el llençarà des de Saragossa cap a l’estratosfera.

Tot va començar quan Curto va trobar per internet el Projecte Servet V, de Saragossa, que vol democratitzar l’accés a l’espai i proposa la ciutadania llençar càpsules de projectes variats en diferents globus sonda que el certamen facilita als participants.

«Vaig vore-ho per internet i vaig pensar que era molt interessant i que podia enviar una proposta. No pensava que me l’acceptarien, però un mes després em van dir que sí», expressa Curto. «La majoria de gent que hi participa són persones més grans. N’hi ha que fan sistemes d’estabilització, altres fan com una turbina que s’eleva... Són projectes complicats».

El de Curto consisteix en analitzar com reaccionen cinc líquids col·locats en cinc provetes a 35 quilòmetres d’alçada, mentre una càmera ho grava i uns sensors enregistren les dades. «Hi he treballat durant un mes, la part electrònica és la que més feina m’ha donat. S’enlairarà més que un avió», detalla. El funcionament serà el següent: el projecte de Curto anirà instal·lat en un globus d’heli que s’anirà enlairant fins que explotarà en arribar a certa pressió. La càmera col·locada enregistrarà el que passa als cinc líquids: oli, aigua, alcohol 100%, alcohol 50% i alcohol 30%. «Suposo que es congelaran tots menys el d’alcohol absolut», pronostica el jove. Un paracaigudes automàtic aconseguirà que el projecte descendeixi i arribe a terra suaument. El GPS incorporat facilitarà la ubicació exacta on recollir-lo per recuperar les dades amb els sensors de temperatura, humitat, pressió atmosfèrica i altitud que Curto hi ha instal·lat. «Cada 30 segons es van guardant les dades a la targeta microSD amb l’hora exacta, de forma que després es podrà recollir la informació», comenta. «El projecte es desplaçarà perquè tan a dalt hi ha molt de vent, però ells també fan prediccions d’on podrà caure».

La professora de tecnologia del centre, Mònica Serra, ha orientat el jove en desenvolupar el projecte. «La part electrònica és la que més em preocupa, però l’he estat provat durant hores», explica. Encara que és aviat per parlar del futur, el jove se sent atret per les matèries científiques. «M’agrada molt l’electrònica i la informàtica», confirma.

Curto divendres viatjarà a Saragossa amb els seus pares per fer el llençament del projecte a l’endemà. La sola iniciativa i curiositat del jove ja mereix tot un reconeixement. Tant si els sensors recullen correctament les dades com si no, l’especial moment quedarà enregistrat, infal·lible, a la seua memòria per sempre.

Comentarios
Multimedia Diari