Desarticulada una xarxa de comerç il·legal d'angules amb base a Deltebre

Mariscos Roset era l´empresa tapadora necessària de l´organització per exportar a la Xina el suculent aliment

19 mayo 2017 16:05 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb diferents forces de seguretat europees, ha desmantellat una organització internacional dedicada al comerç il·legal d’angules amb base a l’empresa Mariscos Roset de Deltebre. L’operació s’ha tancat amb 17 detinguts d’una xarxa que obtenia 7 milions de beneficis a l’any.

Es tracta del major cop a aquesta activitat il·lícita després que la Unió Europea prohibís el 2010 la seva exportació a tercers països al tractar-se d’una espècie amenaçada i, per tant, inclosa en el conveni de Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i flora Silvestre (CITES).

La Guàrdia Civil ja havia realitzat altres tres operacions, però mai fins ara el cop policial ha afectat tot el recorregut del tràfic il·lícit, des de la pesca furtiva a Andalusia passant pel delta de l’Ebre, on es radicava l’empresa tapadora; València on l’intermediari aconseguia els millors preus; fins a Itàlia i Grècia, des d’on sortia la mercaderia cap a la Xina.

En l’operació s’han comissat prop de dos tones d’animals vius i s’han practicat a l’Estat nou registres a domicilis i instal·lacions empresarials on es van intervenir mitjans informàtics, documentació de l’activitat il·lícita realitzada, vehicles de gamma alta, més de 300.000 euros en metàl·lic i en petits lingots d’or.

Dels vuit detinguts a l’estat espanyol, tres són de Deltebre i vinculats a l’empresa Mariscos Roset, segons han confirmat fonts de la investigació.

L’operació, anomenada ABAIA, es va iniciar el juny de 2016, quan efectius de la Guàrdia Civil, van tenir coneixement que l’empresa de Deltebre dedicada al sector de les angules podria estar exportant-les de forma il·legal. L’empresa, Mariscos Roset, ja havia estat investigada l’any 2012, en l’operació anomenada ‘Suculenta’, pel mateix motiu.

Del Delta a la Xina

L’empresa de Deltebre adquiria les angules pescades legal i il·legalment en territori espanyol, a les que es sumaven les comprades a ciutadans francesos, portuguesos i italians, sense saber valorar la possible il·legalitat de la procedència de les angules. Per adquirir les angules de forma il·legal es servien de pescadors furtius a la zona d’Andalusia -on la pesca d’aquesta espècie està totalment prohibida-, València –on està permesa la pesca a professionals amb declaració de captures-, o a la zona del delta de l’Ebre –on s’autoritza la pesca però amb obligació de declaració d’angules pescades.

Un cop tenien una quantitat determinada -entre 800 i 1.000 quilos-, era trasllada a Grècia en un camió condicionat per al transport de peixos vius i, des d’allí, amagant la realitat del seu contingut, s’enviava a Hong Kong, per ser comercialitzada a Xina.

L’empresa de Deltebre, com manté una activitat totalment reconeguda dins del mercat legal de les angules, podia dissimular els moviments irregulars sobre l’origen de les mateixes i això ha dificultat la tasca policial.

Comentarios
Multimedia Diari