Les Terres de l’Ebre compten amb un nou conjunt d’art rupestre llevantí. Es tracta de 69 figures d’uns 8.000 anys d’antiguitat que s’han localitzat a la zona del Cocó de la gralla, al Parc Natural dels Ports i al terme de Mas de Barberans.
El Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat s’ha encarregat d’identificar-les i documentar-les per, posteriorment, protegir-les. La troballa, amagada en un abric, encara no està oberta al públic i encara s’ha de presentar oficialment.
El conjunt va ser descobert, en realitat, fa 10 anys per un veí de Santa Bàrbara que feia una excursió. No va informar ningú de la troballa i no va ser fins al 2014 quan el Departament de Cultura de la Generalitat va tenir coneixement d’aquesta troballa.
«Ha sigut el Departament l’encarregat de confirmar l’autenticitat del conjunt, amb un llarg estudi i procediment. I serà el Departament també l’encarregat de donar el vistiplau per poder-lo obrir o actuar i d’informar en el seu moment”, explica al Diari l’alcalde de Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà. Les obres de protecció de l’espai ja estan finalitzades.
Protegir-ho, clau
Agustí Vericat, director del Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita, a Ulldecona, precisament destaca la necessitat de la gran protecció d’aquest conjunt. «És imprescindible protegir-ho bé i fer-lo només visitable amb un guia, per evitar actes vandàlics. A no ser que hi hagués una vigilància constant», argumenta Vericat.
En aquest sentit, a tall d’exemple, el conjunt d’art rupestre d’Ulldecona està protegit per un reixat de 23 hectàrees des de l’any 2001.
«I és bàsic que la gent que després ho visite i ho vagi a veure se li explique bé de la mà d’un expert, per entendre-ho», detalla el director.
Les figures trobades a Mas de Barberans són de la mateixa època que les d’Ulldecona i representen un grup de caçadors caminant en línia, pintats amb el clàssic to vermellós.
Vericat explica que es van poder realitzar fa entre 8.000 i 4.000 anys amb minerals i òxids de ferro barrejats amb algun tipus de greix animal o restes vegetals.
L’alcalde de Mas de Barberans confirma que el conjunt podrà ser aviat un punt d’atracció turístic més per al municipi. «Aquesta és en principi la idea», diu. Tot i que encara està per confirmar, es podria treballar de forma conjunta amb el conjunt rupestre d’Ulldecona.