Destinen 565.000 euros a actuacions per pal·liar els danys dels aiguats

Es preveu la reparació de 14 km de camins ramaders d’ús agrícola abans de l’inici de la campanya dels cítrics

15 septiembre 2021 17:25 | Actualizado a 15 septiembre 2021 17:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està duent a terme diverses actuacions d’emergència per refer les destrosses provocades pels aiguats de l’1 de setembre a diversos municipis del Montsià. De moment ja s’ha invertit 565.000 euros.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, acompanyada del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, va visitar ahir el municipi d’Alcanar i les Cases d’Alcanar per fer un seguiment dels treballs de restitució del barranc de Sant Jaume, un dels més afectats de la zona, i també va trobar-se amb propietaris de camps de cítrics i vivers que van patir els danys del temporal.

L’Agència Catalana de l’Aigua  va inspeccionar les lleres dels barrancs que transcorren pels municipis d’Alcanar, la Ràpita i Ulldecona, i, un cop identificats els danys, va iniciar per via d’emergència actuacions per restituir-les. Des del 4 de setembre, l’Agència està duent a terme un total de 9 actuacions, concretament en els barrancs del Llop, Sant Jaume, Castellans-Forques, Solito, Codonyol-Arjub, Forques, Libori, Codines i Fondo i el barranc al costat de l’Hotel Carles III. Els treballs consisteixen en la retirada de graves i la redistribució de sediments, tot i que en alguns trams es retiraran arbres morts i  vegetació que poden obstaculitzar el pas de l’aigua.

El departament destinarà un import de 300.000 euros per a la restitució de les lleres dels barrancs que van ser malmeses pel temporal. Es preveu que aquests treballs finalitzin entre els mesos de setembre i octubre d’enguany.

La consellera també va explicar ahir que els aiguats van provocar danys a les depuradores d’Alcanar, les Cases d’Alcanar, la Ràpita i Ulldecona que, mitjançant les actuacions del Consell Comarcal del Montsià i l’empresa explotadora, han pogut restablir el servei amb solucions provisionals. En les pròximes setmanes és previst dur a terme les actuacions definitives i revisar aquestes infraestructures, principalment la xarxa de col·lectors, que encara és inaccessible. La reparació dels danys es quantifica provisionalment en 130.000 euros.

Jordà va remarcar ahir que una de les màximes prioritats del Departament és que «els pagesos puguen accedir a les seues finques agrícoles», ja que «hi ha persones que encara no hi han pogut accedir». És per això  que el Departament emprendrà la reparació de camins rurals perquè tornin a ser transitables per a l’inici de la collita dels cítrics, prevista a finals d’aquest mes. Aquestes actuacions es duran a terme als termes municipals d’Alcanar i Ulldecona, en un total de 10 lligallos. Seran tasques d’arranjament adequades a les necessitats de cada camí. 
En total, es preveuen actuacions en aproximadament 14 km de camins en mal estat, però amb la possibilitat d’ampliar-les si durant aquestes actuacions de millora s’observen nous trams amb necessitats d’arranjament. El pressupost que s’hi destina són 135.000 euros. 

Els cultius de cítrics s’han vist poc afectats i no es preveuen pèrdues en la collita, però sí hi ha hagut destrosses de diferent consideració en camps i en vivers i se n’estan valorant els danys. 

Per la seua banda, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, explicà ahir que s’han incoat ja més de 600 expedients per danys a habitatges particulars i danys a 520 vehicles. «520 vehicles és un indicador molt clar de la catàstrofe natural que vam viure, i encara no s’ha acabat». 
El consistori ha reconegut que la xifra de la qual parteixen són els 8 milions d’euros en danys que es van reclamar en la tempesta del 2018, molt menys intensa que la de fa 15 dies. 

Comentarios
Multimedia Diari