Discrepàncies entre veïns i alcaldes de la N-340 sobre la fórmula de gratuïtat de l'AP-7 que cal exigir

Els veïns reclamen l'aixecament de barreres fins a Penyíscola i els alcaldes bonificacions per a camions i peatges gratis per al trànsit intern

19 mayo 2017 21:40 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La primera reunió entre els alcaldes afectats per la N-340 i les federacions de veïns d'Amposta i Tortosa, que lideren les protestes populars, no ha resolt la discrepància sobre quina ha de ser la fórmula de gratuïtat de l'AP7 perquè sigui una solució immediata als problemes de la via. Les entitats veïnals han defensat que, més enllà de construir noves infraestructures a llarg termini, cal exigir en primer terme l'alliberament de l'autopista AP-7 entre Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i Penyíscola (Baix Maestrat). Els alcaldes insisteixen que la mesura més ràpida seria seguir el model de la N-2 a Girona, amb bonificacions per als vehicles pesants, i també peatges gratis per al trànsit intern.

Després de la reunió, aquest dimarts, d'alcaldes, consells comarcals i Govern sobre la N-340, avui s'han reunit els alcaldes i les federacions de veïns de Tortosa i Amposta, que estan liderant les protestes populars. Els representants de les administracions locals han explicat a les entitats veïnals la moció que s'aprovarà i que inclou les mesures que es reclamaran a Foment per solucionar els problemes de sinistralitat de la N-340: que es reprengui la redacció del projecte del tram ebrenc de l'autovia A-7, que s'adoptin mentrestant mesures provisionals per desviar obligatòriament els vehicles pesants per l'autopista AP-7 amb bonificacions com les que s'apliquen a ala N-2 a Girona, i la gratuïtat de l'AP-7 per al trànsit intern de les Terres de l'Ebre.

Els veïns, en canvi, tenen clar el seu objectiu i fins i tot n'han ampliat l'abast. Les dues federacions van iniciar una ofensiva de protestes que no aturaran fins que s'alliberin els peatges de l'AP-7 des de l'Hospitalet de l'Infant, al Baix Camp, i fins a Penyíscola, al Baix Maestrat. En un primer moment es demanava que el tram alliberat acabés a Ulldecona i Alcanar però la petició s'amplia també per beneficiar els territoris valencians de la Taula del Sénia que també pateixen aquests problema. "Hi ha una discrepància bàsica en la moció, volem un sol punt perquè no som ningú per parlar de l'A-7, la gratuïtat de l'AP-7 i treballar per acabar amb l'accidentalitat de la N-340", ha apuntat Josep Baubí, president de la Federaaicó de Veïns de Tortosa. "Quan la barrera estarà aixecada, llavors estarem contents", ha dit Vicenç Navarro, president de la Federació de Veïns d'Amposta.

Les entitats veïnals ni es mostren contràries a la construcció de l'A-7 o el desdoblament de la N-340, ni ho demanen. "Si tenim l'autopista gratuïta ja, tindran temps de fer després els seus plantejaments o estratègia que vulguin fer. La solució que l'aportin després. Primer obrim -peatges-", ha reclamat el president ampostí. Per al president de la federació ampostina, esperar ara noves infraestructures és seguir perdent anys sense trobar una solució. Navarro també ha reclamat que es confirmi que a l'any 2019, quan acaba la concessió de l'autopista, no s'ampliarà i que es detalli el cost real que suposa el manteniment d'aquesta infraestructura.

Els alcaldes, per la seva banda, insisteixen que la mesura més realista i executable a curt termini és la inclosa en la seva moció, bonificacions per a camions i gratuïtat per a trànsit intern ebrenc. "Intentem fer una actuació ràpida, amb un model com el de Girona a la N-2 que creiem que pot provocar la provisionalitat i a immediatesa de la proposta", ha dit Ferran Cid, alcalde del Perelló. "No vol dir que més endavant, en les negociacions al ministeri, no s'aportin altres coses, però aquesta és la que creiem que es pot aplicar per evitar morts i accidents. No és que no creiem en la gratuïtat total de l'autopista però creiem que aquesta és la mesura més immediata i ràpida per actuar", ha afegit.

Veïns i alcaldes participaran aquest dijous a la segona protesta que es farà sobre la N-340 amb dos talls de trànsit a l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre, i a Alcanar, al Montsià. La manifestació es farà a un quart de set de la tarda.

 

Comentarios
Multimedia Diari