Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Dos milions per a la restauració ambiental del meandre de Flix

Es restituiran espècies pròpies de la zona, tant de bosc de ribera com de peixos, i es millorarà la connectivitat fluvial

| Actualizado a 28 enero 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Flix destinaran dos milions d’euros per a la restauració mediambiental del meandre del riu Ebre a Flix.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, van visitar ahir el meandre de Flix i van presentar les actuacions de restauració ambiental que executarà l’Agència Catalana de l’Aigua amb un triple objectiu: la millora de l’estat ecològic de la massa d’aigua i de la situació del meandre de Flix, la millora i conservació dels hàbitats i espècies propis d’aquest ecosistema i la connectivitat fluvial.

Les actuacions previstes suposaran una inversió de 2 milions d’euros i es concentren en el paratge d’aquest meandre, que crea una zona humida d’uns cinc quilòmetres que comprèn el meandre, des de la presa de Flix, fins al retorn de la central hidroelèctrica de l’embassament, provocant l’estancament de l’aigua i amb nivells d’eutrofització elevats. Tenint en compte els problemes detectats, s’actuarà en dos àmbits concrets, amb l’objectiu comú de la millora ambiental i de l’estat de la massa d’aigua del meandre de Flix.

«El meandre és un espai natural singular, declarat reserva de fauna satvatge i que potser no ha rebut l’atenció que mereix en els darrers anys. Ho valorem molt especialment, perquè portem molts anys reivindicant la necessitat d’actuar-hi en un sentit ample. Arrossega problemes de salubritat i de contaminació residual fruit de l’activitat química, i de no tenir un cabal ecològic associat», va valorar el batlle de Flix, Francesc Barbero.

Abans d’iniciar les actuacions al meandre de l’Ebre a Flix s’elaborarà un estudi per definir l’abast i volum del fang present al llit del riu. La caracterització es farà en un tram de cinc quilòmetres, on s’avaluarà la possible afectació de la cadena tròfica de l’ecosistema i es quantificaran els llots.

Segons el director de l’ACA, Samuel Reyes, s’està iniciant la licitació d’aquest estudi, un tràmit que s’espera que s’allargui un màxim de vuit mesos.

Així, els treballs en aquest àmbit es concentraran en la prospecció i batimetria per a la quantificació de l’acumulació de fang (sediments) al llit del meandre, la caracterització del fang al llarg per al seu posterior anàlisi granulomètric, matèria orgànica, compostos organoclorats i metalls pesats; la pesca elèctrica i quantificació piscícola al meandre, amb l’anàlisi de les espècies presents, densitats, classes de talla, inspecció sanitària, etc; i l’anàlisi de compostos bio-acumulats organoclorats i metalls pesants en una mostra de peixos, tant en mostres d’aigua preses al llarg del meandre i també aigües amunt i avall com a mostres de referència i comparació.

Un cop caracteritzat i quantificat el fang contaminat, estan previstes actuacions de restauració hidromorfològica, amb la restitució d’espècies pròpies de la zona, tant de bosc de ribera com de peixos autòctons, la millora de la connectivitat fluvial, i la diversitat d’hàbitats.

Es procedirà també a redactar un avantprojecte de pas de fauna de l’embassament de Flix vinculat al cabal ecològic que s’ha d’alliberar pel meandre.

L’ACA va elaborar i presentar la proposta de restauració del meandre de Flix -acordada amb l’Ajuntament de Flix- a la Direcció general de Qualitat i Avaluació Ambiental de l’Estat, i disposa d’un termini de tres anys i mig per a executar les obres.

Pla de restitució

La inversió serà possible amb l’esmena que Esquerra Republicana, amb la diputada Norma Pujol, va introduir en la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat de l’any 2022.

Precisament la diputada Norma Pujol ha lamentat que el govern espanyol i el PSOE encara estigui pendent de complir els compromisos adquirits i signats l’any 2010 amb el Pla de Restitució Territorial de l’Ebre. Aquest Pla afectava el proveïment i abastiment d’aigua de 71 municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre i la Terra Alta, amb l’execució de 144 actuacions relacionades amb dipòsits, instal·lacions, captacions i sistemes de control de la qualitat de l’aigua.

Millores en la depuradora

L’Ajuntament de Flix i l’ACA han definit una comissió mixta per al seguiment de l’execució del projectes sobre el meandre de Flix i analitzar-ne els resultats. Aquesta comissió estarà integrada per l’ACA i l’Ajuntament de Flix, i podrà comptar amb la participació també de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), la Confederación Hidrogràfica del Ebro (CHE), el Grup Natura Freixe, així com de qualsevol altre organisme que les dues institucions que promouen l’acord considerin oportú. A més, també es preveuen millores en la depuradora de Flix, que aporta l’aigua tractada en aquesta zona sensible i protegida, procedint a la millora de l’efluent per a reduir els nutrients i evitar l’eutrofització d’aquest espai.

Comentarios
Multimedia Diari