Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El 90% del perímetre del foc de Corbera d’Ebre està estabilitzat

Fins a 50 dotacions treballen en el foc del municipi ebrenc

15 junio 2022 16:41 | Actualizado a 16 junio 2022 17:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’incendi de Corbera segueix actiu aquest dijous al matí després de declararse ahir a la tarda.Els Bombers han informat que les flames han cremat ja 300 hectàrees.

En aquest moment encara hi ha 50 dotacions terrestres treballant a la zona més un helicópter.

Gairebé tot estabilitzat

El 90% del perímetre de l’incendi de Corbera d’Ebre està estabilitzat. Els Bombers continuen concentrats en el cap actiu del foc, que s’ha deixat cremar i es vol confinar abans que arribi a la carretera TV-7333 de la Fatarella. El cap de la regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre, Ricard Expósito, ha apuntat que cal superar «el risc diari», des del migdia fins al vespre, quan el garbí pot revifar els punts calents. «Som optimistes, però fins que no passi no donarem el foc per estabilitzat», ha afegit. El cap d’Emergències ha insistit que «no es poden permetre» que revifi, però treballaran «amb els mínims recursos per mantenir els nivells de seguretat» i poder enviar reforços a la resta d’incendis.

Expósito ha concretat que el 10% que queda actiu està dins «uns eixos de confinament» que a curt termini «no preocupen». «Entre la carretera de Vilalba i el foc hi ha una franja de conreus i som optimistes», ha detallat. Per tant, confien que el foc no s’estengui fins més enllà de la TV-7333, si bé els preocupa que el vent pugui causar salts de les flames. Aquest dimecres en van detectar de fins a 200 metres. Amb tot, no donaran l’incendi per estabilitzat fins que no acabi «el període de risc», que s’allargarà fins les vuit del vespre, a causa del vent.

Fins al migdia hi han treballat 35 vehicles d’aigua, una avioneta i un helicòpter. Els dos mitjans aeris descansaran fins a mitja tarda, per tal de tenir el màxim temps de vol disponible quan bufi la marinada. Si l’evolució de l’incendi és favorable, s’alliberarien quatre vehicles per tal de destinar-los a altres focs d’arreu del país.

Pel que fa als explosius, Expósito ha detallat que durant aquest dijous han detectat menys detonacions. De tota manera, s’ha mostrat prudent perquè les bombes reaccionen amb les altes temperatures causades pel foc, i ha comentat que mantenen actives totes les mesures de seguretat per als membres del cos.

Moltes hores cremant

Els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís del foc a Corbera d’Ebre a les 14.53 hores a la zona del Calvari i van enviar en un primer moment una quinzena de dotacions que es s’han anat incrementant fins arribar a les actuals.

Durant les primeres hores de la tarda, el flanc dret i el cap de l’incendi avançaven i els Bombers van desplegar estratègies per ancorar les flames i evitar que s’acostessin a la carretera TV-7331, la carretera de Camposines. Els treballs s’han centrat així en evitar l’expansió de les flames cap al terme de la Fatarella. El foc ha fet focus secundaris; s’han localitzat alguns a 50 metres del focus principal de foc. El vent i les altes temperatures a la zona (es registraven fins a 40 graus ahir a la tarda) han dificultat les tasques d’extinció de l’incendi, que ha avançat descontroladament. La influència de les tempestes a l’Aragó i els canvis de vent han empès el foc, que ha afectat diversos aerogeneradors del parc eòlic de Corbera. Els Agents Rurals van perimetrar la zona afectada i els Bombers s’han distribuït en una àrea de 200 hectàrees per fer front a l’incendi.

L’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Álvarez, ha mostrat la seva gran preocupació al Diari: «El vent de garbí ha fet avançar l’incendi molt ràpidament durant la tarda. A Corbera teníem la sort d’haver tingut sempre incendis més petits. Mai havíem patit això».

Les flames han avançat cap a la TV-7333 entre la Fatarella i Vilalba dels Arcs i cap a les 19 hores es va haver de tallar la via a causa del foc, segons informà el Servei Català de Trànsit. La preocupació era que el foc saltés la carretera. A la banda de Corbera, però, els camps de conreu que hi ha en un barranc van ajudar a evitar que les flames es propaguessin amb rapidesa i aquella banda es va controlar a meitat tarda.

Cal dir que la zona afectada per l’incendi és escenari de la Batalla de l’Ebre (1938) de la Guerra Civil. És per això que encara a la zona es poden trobar, 84 anys després, projectils i bales que no van arribar a explotar. El mateix foc de l’incendi va causar l’esclat d’alguns d’aquests artefactes bèl·lics, com va informar l’alcalde.

L’incendi de Corbera és el primer incendi forestal de la temporada a les Terres de l’Ebre si bé fa 10 dies ja n’hi va haver un de menor a una zona pròxima, a Vilalba dels Arcs.

Morera de Montsant

D’altra banda, també ahir els Bombers van treballar en un incendi al municipi de Morera de Montsant, al Priorat, a la zona d’Escaladei. Els Bombers van rebre l’avís a les 12.44 hores i a meitat tarda l’incendi estava ja controlat.

Comentarios
Multimedia Diari