<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El canvi climàtic incrementa dos graus la temperatura de l’aigua del riu Ebre

El Consorci d’Aigües de Tarragona i l’Eurecat participen en un projecte europeu que estudia el futur de la potabilització

07 marzo 2025 17:56 | Actualizado a 08 marzo 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Durant l’última dècada, la temperatura del riu Ebre en el seu curs baix ha augmentat 2ºC, el cabal té tendència a disminuir i s’han vist incrementats alguns compostos com les sals. Són alguns dels fenomens que està produint el canvi climàtic en l’aigua del riu Ebre i que ahir van abordar des de l’Ampolla un centenar d’experts del sector hidràulic, en una jornada tècnica impulsada pel Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i el centre tecnològic Eurecat.

El projecte europeu d’investigació del CAT i Eurecat, juntament amb nou entitats europees més, s’anomena SafeCREW i analitza el futur de la potabilització d’aigua al continent europeu, en el marc del canvi climàtic. L’estudi ha de permetre conèixer els efectes del canvi climàtic en les aigües tant superficials com subterrànies, i quina incidència tindrà això en les seues propietats, en els processos de tractament i en la distribució.

Irene Jubany, investigadora i coordinadora de Recerca de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, ha explicat que «no només el canvi climàtic està transformant les característiques de l’aigua, sinó que també hi ha un fort component de les activitats humanes que impacten al riu, i és precisament per això que és necessari impulsar projectes estratègics com el SafeCREW.Si tenim un major coneixement de les característiques d’aquesta aigua, podrem millorar i optimitzar els processos de tractament per garantir la màxima qualitat de l’aigua que, finalment, ens arribarà a casa». Jubany ha subratllat que les dades indiquen que la qualitat i quantitat d’aigua que baixa per l’Ebre, com en la resta de rius, «és cada vegada més fluctuant i, si la tendència es manté, caldrà transformar i adaptar els processos de potabilització».

El projecte europeu SafeCREW forma part del programa d’investigació i innovació de la Unió Europea Horizon 2022. Està dotat amb un pressupost global de 4.000.000 d’euros i compta amb la participació d’un total d’onze entitats internacionals de països com Itàlia, Alemanya i Ucraïna. El Consorci d’Aigües de Tarragona i el centre tecnològic Eurecat són els únics representants nacionals.

Des del 2022, quan es va iniciar l’estudi europeu, s’han dut a terme diverses campanyes de mostreig de l’aigua i s’han instal·lat nous equips d’anàlisi en línia, com uns nous sensors de trihalometans. Andreu Fargas, del CAT, ha destacat que «disposem d’una visió panoràmica de l’evolució de la qualitat de l’aigua al llarg de tot el procés de captació, tractament i abastiment. Hem centrat esforços en estudiar l’evolució de les propietats de l’aigua durant els diferents processos operatius de potabilització que duem a terme a l’ETAP de l’Ampolla. Això, per exemple, contribueix a detectar en quines fases es redueix més quantitat d’elements orgànics i, en conseqüència, això ens ha de permetre optimitzar l’ús de productes de desinfecció (com el clor) que acaben generant subproductes que volem reduir al mínim».

El projecte ha de servir per establir models predictius per disposar de sistemes resilients
Comentarios
Multimedia Diari