El CAT inverteix més per evitar trencaments a les canonades d’aigua

El Consorci d’Aigües de Tarragona destina gairebé 40 milions d’euros en deu obres fins el 2023 que han de millorar la capacitat de regulació i garantia d’abastament

01 marzo 2022 18:30 | Actualizado a 02 marzo 2022 12:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que gestiona el ministransvasament d’aigua de l’Ebre a Tarragona, ha confirmat que una corrosió per clorurs externs procedents del reg per superfície amb aigües salobres va ser la causa del col·lapse de la canonada principal al seu pas per l’Ametlla de Mar, el desembre passat. Per tot plegat i per evitar aquest punt negre de la xarxa, el CAT reforçarà les inversions i ha apostat per fer una variant de la canonada principal amb formigó armat. El projecte està ja en fase de licitació.

El CAT va presentar ahir al matí a Tortosa el tradicional balanç anual i els principals eixos d’acció per a aquest 2022. En termes generals, el consum d’aigua per part dels consorciats ha augmentat fins els 70,14 Hm3 de consums anuals, mentre que l’any 2020 aquesta xifra se situava als 63,77% fruit de la pandèmia, i l’any 2029 aquest valor era de 73,19%. L’augment més significatiu s’ha produït en el sector industrial que ha augmentat el seu consum un 22,6% respecte el 2020. «L’augment de la indústria el 2021 es deu per l’aturada de la pandèmia», explicà el director gerent de l’ens, Josep Xavier Pujol.

El CAT va treballar durant el 2021 en projectes relacionats amb la seguretat com el del soterrament d’autoportants (amb un cost de 3,3 milinos d’euros) i el tram aeri del Coll de Balaguer (amb un cost de 2,1 milions d’euros). Així mateix destaca en l’àmbit de l’ETAP de l’Ampolla el sistema de seguretat física i lògica amb 1,2 milions d’euros invertits, el projecte de desbast del dipòsit d’aigua crua que permet extreure els macròfits que s’hi formen (0,5 milions) i el de reducció del risc microbiològic a través d‘una planta d’irradiació de llum ultraviolada per millorar la qualitat de l’aigua (3,6 milions). Al Vendrell s’està acabant de construir un dipòsit regulador, per augmentar la capacitat de regulació i garantia (3,6 milions).

Millores i projectes 2022

El passat desembre va rebentar un tram de canonada a l’Ametlla de Mar, produint afectacions també a propietats properes. «La capacitat de resposta i reacció va permetre que en 30 hores es reestablís el servei, però va afectar propietats privades», explicà ahir el president del CAT, Joan Alginet. «Vam encarregar un informe al CSIC per estudiar els motius i és el mateix que va succeir el gener del 2020 a l’Ampolla, per factors externs: corrosió per clorurs externs procedents del reg per superfície amb aigües salobres al llarg del temps».

Per evitar futures complicacions, el CAT ha anunciat la construcció d’una variant de 375 metres de nova canonada de formigó armat i d’1,6 metres de diàmetre per desviar l’actual. Es preveu que estiga finalitzat a finals del mes de juny.

El CAT continuarà treballant enguany en la implantació del sistema d’auscultació de la canonada principal, amb la instal·lació de fibra òptica al llarg dels 85 km del traçat, per monitoritzar en temps real i en continu l’estat estructural de la canonada per evitar el trencament d’espires d’acer i el seu deteriorament. El projecte té un cost de 7 milions d’euros.

També s’invertiran 9,9 milions en un segon dipòsit d’aigua crua a l’ETAP de l’Ampolla amb 185.000 metres cúbics de capacitat, que permetrà doblar la capacitat actual i augmentar la garantia d’abastament. Amb aquest objectiu es construirà també un nou dipòsit regulador a Vila-seca de 25.000 metres cúbics i que costarà 8,4 milions d’euros. Tots dos projectes estan en fase de licitació i s’adjudicaran a l’abril.

Com a línies estratègiques a esmentar del pla 2022-2026, el CAT vol potenciar especialment la transparència i per això s’ha millorat la pàgina web, on hi apareixen públiques les retribucions. «La transparència és una fixació que tinc com a president, per ser un servei públic a la ciutadania», va expressar Alginet.

La sostenibilitat és un altre dels compromisos que es marca el CAT, i en aquest sentit preveu instal·lar dos parcs fotovoltaics per autoconsum a les cobertes de dos dipòsits de grans dimensions, un a l’Ampolla i un altre a Constatí.

Respecte a la proposta de Movem Terres de l’Ebre per fer un pacte de reversió com el que es va acordar en el cas del Ter amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Alginet va declarar que «no es pot comparar la realitat del Ter amb l’Ebre, ja que la captació del Ter pot arribar al 70% del cabal i a l’Ebre parlem d’un 0,7% del cabal» i que «el CAT ha d’estar al marge de posicionaments polítics».

Comentarios
Multimedia Diari